Gdy wrzuciłam na insta story zdjęcie tej gryczanka mój telefon zwariował 😂 ping, ping, ping…”Ewka daj przepis!!!” Daje! Proszę bierz i życzę Ci smacznego! Czekoladowa gryczanka, czyli niezwykle odżywcza i bogata w witaminy biała kasza gryczana (niepalona), słodzona odżywką białkową lub daktylami. Do tego pyszne kakao, białko pochodzenia roślinnego i zdrowe tłuszcze.
Przepis w dwóch wersjach- oryginalna (nawiasy) wg @jadlonomia i moja według makro.


CZEKOLADOWA GRYCZANKA
B:28g/W:37g/T:19g

Składniki na 1 porcje
👉 50g niepalonej kaszy gryczanej – białej
👉120ml wody
👉Szczypta soli
👉Łyżka kakao 5g
👉Łyżka masła orzechowego 30g
👉100ml mleka kokosowego z kartonu
👉15g odżywki waniliowej ( moja sojowa ma w 15g – 13b/1,3w/0t)
Opcjonalnie krople smakowe czekoladowe (3 krople @myproteinuk). (W oryginale 5 daktyli bez pestek i bez odżywki )

Kaszę dwukrotnie opłucz pod bieżącą wodą i wsyp do garnka dolewając 120 ml wody oraz dodając szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie dodaj mleko roślinne, kakao oraz masło orzechowe i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze chwilkę na małym ogniu. Na koniec dodaj odżywkę i zdejmij z ognia.
Jeśli używasz kropli, dodaj je na końcu. Natomiast jeśli używasz daktyli, ugotuj je razem z kaszą- powinny całkowicie się rozpuścić.
Genialna, rozgrzewająca, mocno czekoladowa zdrowa rozpusta!
Smacznego!!

 

4 komentarzy do “Czekoladowa gryczanka

  1. Hej Ewa gdzie robisz zakupy w anglii ,gdzie mozna kupic kasze gryczana biala ? Jakie mleko kokosowe w kartonie ? pozdrawiam

    1. Polecam sklep Grape tree. Kupuje tam kaszę, jasne kakao, daktyle, oleje, orzechy. I polskie sklepy oczywiście. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *