Dzień dobry! Przeczytajcie opis tego dania.
Uwaga…MALIJSKI GULASZ Z MASŁEM ORZECHOWYM. Danie pochodzące z kontynentu afrykańskiego, a dokładniej z Mali. Maafe, bo tak brzmi oryginalna nazwa, to niezwykle kremowe, sycące i niesamowicie bogate w smaki i aromaty danie, które totalnie skradło moje serce ♥
Z uwielbienia do masła orzechowego, słodkich ziemniaków i orientalnych przypraw. Po opublikowaniu tego przepisu na instagramie dostałam kilkanaście wiadomości od osób, które odważyły się na to wydawałoby się dziwne połączenie smaków i każdy był nim zachwycony! Ja zawsze robię duży garnek tego gulaszu, porcjuję go i zamrażam w pudełkach na później. Sprawdza się idealnie w dni kiedy nie mam weny do gotowania. A z dodatkiem ryby (100 g) – tu Łupacz, z ang. haddock – tworzy danie idealne!


Makro się zgadza B33/W28/T22
GULASZ MALIJSKI Z MASŁEM ORZECHOWYM
Składniki na dwie porcje (w nawiasie na 6-8)
🔸1/4 łyżeczki cynamonu (łyżeczka)
🔸1/4 łyżeczki nasion kuminu (-//-)
🔸1/4 łyżeczki nasion kolendry (pół)
🔸1/4 łyżeczki nasion kopru
🔸Szczypta pieprzu czarnego
👉Pół małej cebuli (pół średniej)
👉1 cm imbiru (3 cm)
👉10 ml oleju do smażenia
👉1/3 batata -140 g (cały)
👉100 gram ciecierzycy z puszki (2 puszki)
👉Szczypta płatków chilli
👉Szczypta chilli cayenne
👉1/3 puszki krojonych pomidorów (cała)
👉1/3 szklanki bulionu warzywnego (1,5 szkl.)
👉2 łyżki masła orzechowego – 60 g (6 łyżek)

👉Szczypta soli
👉Garść jarmużu
👉Łyżeczka soku z cytryny (2 łyżki)

Przygotowanie tego dania to raptem 25 minut😁
Rozgrzej niedużą patelnię. Po kolei, osobno praż na niej przyprawy do momentu, aż zaczną intensywnie pachnieć. Na koniec wszystkie przesyp to moździerza i zmiel. Cebulę i imbir posiekaj, a batata obierz i pokrój w grubą kostkę. W garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę oraz imbir i smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj batata, odcedzoną ciecierzycę, płatki chili, pieprz cayenne oraz wszystkie zmielone przyprawy. Smaż jeszcze przez 2 minuty, po czym wlej pomidory i duś przez około 3 minuty. Dodaj bulion, masło orzechowe oraz szczyptę soli. Przykryj garnek i gotuj gulasz przez 15-20 minut do momentu, aż bataty będą miękkie. Na koniec dodaj jarmuż, sok z cytryny i w razie potrzeby dopraw większą ilością soli.
NOWA JADŁONOMIA str.173

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *