Moi Drodzy, przedstawiam Wam szakszukę w 10 minut. Jest to wersja fast, bo taką oryginalną robi się dość długo – należy m.in.upiec i obrać ze skóry papryki. Najważniejszym składnikiem tej potrawy jest kumin, więc absolutnie go nie pomijajcie. Możecie użyć każdego rodzaju pomidorów i papryki, ale osobiście polecam tu słodkie pomidorki śliwkowe/ truskawkowe i czerwoną lub pomarańczową paprykę. Danie jest bardzo sycące dzięki warzywom właśnie, więc ich sobie nie żałujcie.

SZAKSZUKA WERSJA FAST
B:29,4gW:13,6T: 26,1g
Składniki
👉2 jajka
👉3 białka – polecam two Chicks do kupienia w Tesco, Asda, Sainsburry’s
👉100 g czerwonej papryki
👉Średnia czerwona cebula
👉100 g pomidorków
👉Ząbek czosnku
👉Pół łyżeczki kuminu
👉Sól i pieprz
👉10 g masła klarowanego
👉20 g sera feta (opcjonalnie)

Kumin podpraż na patelni i przesyp do moździerza, dokładnie zmiel. Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty ząbek czosnku, cebulę, a następnie pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory. Dopraw solą i pieprzem oraz uprażonym kuminem Zmniejsz ogień i duś wszystko pod przykryciem około 5 minut. Następnie zrób w pomidorach dwa wgłębienia i wbij w nie jajka. Białka rozlej przy zewnętrznej krawędzi patelni. Całość posyp serem feta. Smaż jeszcze chwilę pod przykrywką, tak żeby białka się ścięły. Gotowe! Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *