No i klops! Odkąd w moim domu pojawił się czarny makaron Filip odmawia jedzenia innego 😉 Także zmuszona byłam stworzyć kolejne spaghetti na obiad, ale tym razem z łupaczem, ang. haddock i sosem pieczarkowym. Pewnie zastanawiacie się co oznacza, że sos serowy jest bez sera? Odpowiedź jest prosta. Aby nie podbijać kaloryczności dania zamiast sera użyłam nieaktywnych płatków drożdżowych, które dają wspaniały serowy smak. Do tego dania polecam również brązowe pieczarki, ponieważ mają głębszy i wyraźniejszy smak niż ich białe odpowiedniczki. Rybę przygotowałam jak zwykle, czyli pieprz cytrynowy i piekarnik. Bo tak jak już wielokrotnie wspominałam to dodatki sprawiają, że niby nudna biała ryba nabiera smaku.
Przygotowanie tego dania zajmuje chwilę także do dzieła!

SPAGHETTI Z ŁUPACZEM W SOSIE PIECZARKOWO- SEROWYM
makro na 1 porcję B: 43g W: 58g T: 13,5g ok 500 kcal
Składniki na dwie porcje:
👉 200g łupacza mrożonego
👉120g makaronu typu spaghetti
👉200g brązowych pieczarek
👉1 duża szalotka lub pół białej cebuli
👉4 cebulki dymki- same cebulki
👉150g sera ricotta
👉100ml mleka 3,2% lub roślinnego
👉10g masła klarowanego
👉10g nieaktywnych płatków drożdżowych
👉sól, pieprz, pieprz cytrynowy, gałka muszkatołowa, czarnuszka

Piekarnik nagrzej do 200′ (180′ termoobieg). Rybę ułóż na papierze do pieczenia i posyp pieprzem cytrynowym. Zawiń w papier, nakłuj kilkakrotnie nożem i piecz ok 20 minut. W tym czasie ugotuj makaron al dente.
Na średniej patelni rozgrzej masło i dodaj poszatkowane cebulki. Po chwili dodaj pokrojone w grube plastry pieczarki i smaż na dużym ogniu aż ładnie się zrumienią (krótko, ale intensywnie). Zmniejsz ogień do minimum i dodaj ser ricotta, wymieszaj. Następnie dodaj mleko oraz płatki drożdżowe, wymieszaj i dopraw połową łyżeczki soli, połową łyżeczki gałki muszkatołowej oraz pieprzem. Ugotowany makaron przelej zimna wodą, odcedź i przełóż na talerz. Na środek wyłóż gęsty sos i upieczoną rybę. Całość posyp zmieloną czarnuszką i świeżymi liśćmi bazylii. Gotowe!

2 komentarzy do “Spaghetti z łupaczem w sosie pieczarkowo- serowym, bez sera

  1. Ewcia to byl istny zaszczyt jedzenia I robienia tego dania. Bylo obledne I tym oto daniem trafilas w moje smaki. Zapisuje na zawsze. Twoja Justyna 😍🤩

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *