-Co pieczesz?
-Ciasto marchewkowe!
-Ciasto marchewkowe…???
Tak! Oj ja wiem, że czasem ciężko się przekonać do pewnych rzeczy, ale uwierz mi ciasta marchewkowe są jednymi z najłatwiejszych i najsmaczniejszych. Wiele razy prosiliście mnie o przepis na smaczne ciasto z marchewki i wreszcie znalazłam chwilkę na wypróbowanie jednego z przepisów, który wisiał już od dłuższego czasu na moim telefonie. Ten przepis to dzieło Kingi Paruzel i jak to zwykle bywa pewne rzeczy musiałam zmienić z braku składników. U Kingi na blogu znajdziecie oryginał w wersji wegańskiej. U mnie z jajkami, orzechami, karmelizowaną marchewką i odrobiną czekolady, bo samo ciasto jest bez cukru! W smaku bardzo wyraźne, korzenne i wilgotne. Większość przepisów z jakimi spotkałam się do tej pory w składzie ma szklankę cukru, szklankę oleju, mąkę pszenną i sztuczne aromaty…Na szczęście w tym nie znajdziecie ani glutenu, ani cukru, a oleju jest aż jedna łyżka. Do tego ciasta idealnie pasuje gorąca domowa czekolada. Nie byle jaka, bo zdrowa! Same dobre składniki i odrobina czasu na wykonanie. To co? Próbujemy?

CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki
Mokre:
👉375 g marchewki, drobno startej (4 średnie sztuki)
👉1 jabłko starte na tarce o grubych oczkach
👉1 bardzo dojrzały banan
👉Skórka i sok z 1 cytryny
👉3/4szklanki soku z pomarańczy
👉1 szklanka mleka kokosowego lub innego roślinnego, czy krowiego
👉4 jajka
👉1 łyżka oleju kokosowego (można dodać inny olej roślinny)
Suche:
👉100 g mąki kokosowej
👉175 g mielonych migdałów
👉75 g mąki ryżowej
👉70 g migdałów w płatkach- ja dałam tyle samo uprażonych orzechów, mix
👉100 g daktyli – posiekane w kostkę
💪100g żurawiny lub kandyzowanej skórki pomarańczowej
👉1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
👉1 łyżeczka proszku do pieczenia
👉2 łyżki mielonego cynamonu
👉1 łyżeczka suszonego imbiru- ja dałam przyprawę do piernika
👉szczypta soli
Do dekoracji:
👉1 marchewka
👉łyżeczka oleju kokosowego
👉2 płaskie łyżeczki cukru kokosowego
👉szczypta cynamonu

Piekarnik nagrzej do temp. 180 C z. Foremkę o wymiarach 2o/30 cm lub 22/22 cm wysmaruj cienką warstwą tłuszczu, lub tak jak ja spryskaj odrobiną oleju w sprayu. Do jednej miski zetrzyj marchewkę na tarce o drobnych oczkach. Banana rozgnieć widelcem, a jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do miski z marchewką. Następnie dodaj jajka, mleko kokosowe, olej kokosowy, sok z pomarańczy oraz skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Zawartość obu misek połącz i dobrze wymieszaj. Ciasto powinno być gęste. Wyłóż je do przygotowanej foremki i piecz 50-60 min do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Wystudź i udekoruj rozpuszczona czekoladą i karmelizowaną marchewką: przy pomocy spiralizatora lub skrobaczki do warzyw zrób marchewkowe spaghetti. Na małej patelni rozpuść łyżeczkę oleju kokosowego, dodaj dwie łyżeczki cukru kokosowego, wymieszaj i doprowadź do rozpuszczenia. Dodaj marchewkę, cynamon i chwilkę przesmaż ciągle mieszając. Ciasto gotowe- najsmaczniejsze po całkowitym ostudzeniu.


ZDROWA GORĄCA CZEKOLADA
Makro na 1 porcję B; 3g W: 13g T:3g
Składniki na 5 porcji- suchą mieszankę przechowujemy w słoiczku
👉50g jasnego kakao- nie palone, raw
👉15g cukru kokosowego
👉 łyżeczka cynamonu
👉 łyżeczka kardamonu
👉 5 daktyli
👉 litr mleka roślinnego

Do słoiczka wsyp kakao, cukier, cynamon i kardamon- to jest baza, z której uzyskasz 5 porcji czekolady. Na jedną porcję zagotuj 200ml mleka z 1 daktylem. Podczas gotowania rozgnieć daktyla widelcem. Dodaj dwie łyżeczki mieszanki i wszystko mocno wymieszaj tzw.rózgą lub zblenduj ręcznym blenderem. Dzięki temu zabiegowi czekolada będzie gęsta i cudownie napowietrzona. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *