Lubicie chleb? Ja bardzo…Do dziś pamiętam gdy babcia wysyłała mnie do sklepu po świeży bochenek i zawsze zanim doniosłam go do domu zjadałam piętki z chrupiącej skórki…Co to był za smak! Zapach! Dziś już ciężko o tak dobry chleb w marketach, na szczęście coraz częściej można taki nabyć od małych prywatnych dostawców lub upiec samemu 🙂 Ja co prawda raz próbowałam upiec swój własny na zakwasie, ale chyba nie mam do tego ręki 😉 Poza tym to jest czasochłonne…Nie mniej jednak fanką chleba jestem, szczególnie posmarowanego prawdziwym masłem i z plastrem tłustego sera…o tak! Niestety moja dieta w zasadzie wyklucza takie przyjemności, bo taki tradycyjny chleb ( nie mam tu na myśli pełnoziarnistych itp.)to bomba węglowodanowa i do tego niespecjalnie odżywcza. A ja przyjęłam zasadę, że śniadanie jem białkowo-tłuszczowe, gdzie podstawę stanowi duża dawka białka i tłuszczy dających sytość na długo i niewielki dodatek węglowodanów w postaci warzyw. Ponadto w myśl zasady, że probiotyki powinny być przyjmowane podczas posiłku białkowo-tłuszczowego, a ja takowe przyjmuje codziennie rano, będę się tej zasady trzymać. No ale nie ukrywam, że czasem mam już dosyć jajecznicy, czy jogurtów proteinowych…Na kanapki mam chęć! Jak to mówią ” dla chcącego nic trudnego” Znalazłam więc rozwiązanie i podjęłam próbę upieczenia chleba niskowęglowodanowego, białkowo-tłuszczowego. Jakież było moje zdziwienie, gdy po podliczeniu makroskładników okazało się, że cały bochenek chleba ma zaledwie 20,5 g węglowodanów! A to oznacza, ze dzieląc go na 15 kromek, każda ma zaledwie 1,4 grama węglowodanów…Nie mniej jednak jest to chleb wysoko kaloryczny, bo pamiętajmy, że na 1 gram tłuszczy przypada 9 kalorii, a na 1 gram węgli i białka po 4 kalorie. Tak więc jedna kromka takiego chleba to : 153 kcal W:1,4 g T: 13,3g B: 6,8g. Przykładowe śniadanie, które zapewni energię na przynajmniej 3 godziny mogłoby wówczas wygląda tak :
➡dwie kromki chleba niskoweglowodanowego
➡30g serka ricotta
➡50g pomidorków śliwkowych lub pomidora
daje : 350 kcal, W: 6,1g T: 29g B: 17g
Mam nadzieję, ze wypróbujecie tego przepisu. Ja jestem zachwycona ponieważ chlebek jest pyszny, puszysty i lekki. Na pewno będę go piekła regularnie z różnymi dodatkami.

CHLEB NISKOWĘGLOWODANOWY LOW CARB
Makro : 2315 kcal W: 20,5 g T: 202 g B: 103,5 g

Składniki na 1 bochenek:
👉 7 jaj- białka i żółtka osobno
👉2 całe jajka
👉 200g mielonych migdałów
👉 2 łyżeczki proszku do pieczenia
👉 1/3 łyżeczki soli
👉 60ml oliwy z oliwek
dodatkowo
👉ulubione przyprawy
👉orzechy

Piekarnik nagrzej do 180′ z termoobiegiem lub 190 góra- dół. Do dwóch osobnych misek rozdziel 7 jaj- białka i żółtka osobno. Do miski z żółtkami dodaj dwa całe jajka i olej, wszystko dobrze wymieszaj. dodaj mielone migdały, proszek do pieczenia i sól- opcjonalnie można dodać łyżeczkę ulubionych przypraw, np. suszonego oregano lub przyprawy do chleba. Białka z drugiej miski ubij na sztywna piane i w 3 partiach dodawaj, delikatnie mieszając do masy migdałowej. Gotową masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub formy silikonowej o wymiarach 25cm/10 cm. Wierzch chleba posyp posiekanymi orzechami i/lub ulubionymi przyprawami. Piecz 40 minut. ostudź i zajadaj 🙂

13 Komentarzy do “Chleb niskoweglowodanowy. Idealny na śniadanie białkowo- tłuszczowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *