Lubicie chleb? Ja bardzo…Do dziś pamiętam gdy babcia wysyłała mnie do sklepu po świeży bochenek i zawsze zanim doniosłam go do domu zjadałam piętki z chrupiącej skórki…Co to był za smak! Zapach! Dziś już ciężko o tak dobry chleb w marketach, na szczęście coraz częściej można taki nabyć od małych prywatnych dostawców lub upiec samemu 🙂 Ja co prawda raz próbowałam upiec swój własny na zakwasie, ale chyba nie mam do tego ręki 😉 Poza tym to jest czasochłonne…Nie mniej jednak fanką chleba jestem, szczególnie posmarowanego prawdziwym masłem i z plastrem tłustego sera…o tak! Niestety moja dieta w zasadzie wyklucza takie przyjemności, bo taki tradycyjny chleb ( nie mam tu na myśli pełnoziarnistych itp.)to bomba węglowodanowa i do tego niespecjalnie odżywcza. A ja przyjęłam zasadę, że śniadanie jem białkowo-tłuszczowe, gdzie podstawę stanowi duża dawka białka i tłuszczy dających sytość na długo i niewielki dodatek węglowodanów w postaci warzyw. Ponadto w myśl zasady, że probiotyki powinny być przyjmowane podczas posiłku białkowo-tłuszczowego, a ja takowe przyjmuje codziennie rano, będę się tej zasady trzymać. No ale nie ukrywam, że czasem mam już dosyć jajecznicy, czy jogurtów proteinowych…Na kanapki mam chęć! Jak to mówią ” dla chcącego nic trudnego” Znalazłam więc rozwiązanie i podjęłam próbę upieczenia chleba niskowęglowodanowego, białkowo-tłuszczowego. Jakież było moje zdziwienie, gdy po podliczeniu makroskładników okazało się, że cały bochenek chleba ma zaledwie 20,5 g węglowodanów! A to oznacza, ze dzieląc go na 15 kromek, każda ma zaledwie 1,4 grama węglowodanów…Nie mniej jednak jest to chleb wysoko kaloryczny, bo pamiętajmy, że na 1 gram tłuszczy przypada 9 kalorii, a na 1 gram węgli i białka po 4 kalorie. Tak więc jedna kromka takiego chleba to : 153 kcal W:1,4 g T: 13,3g B: 6,8g. Przykładowe śniadanie, które zapewni energię na przynajmniej 3 godziny mogłoby wówczas wygląda tak :
➡dwie kromki chleba niskoweglowodanowego
➡30g serka ricotta
➡50g pomidorków śliwkowych lub pomidora
daje : 350 kcal, W: 6,1g T: 29g B: 17g
Mam nadzieję, ze wypróbujecie tego przepisu. Ja jestem zachwycona ponieważ chlebek jest pyszny, puszysty i lekki. Na pewno będę go piekła regularnie z różnymi dodatkami.

CHLEB NISKOWĘGLOWODANOWY LOW CARB
Makro : 2315 kcal W: 20,5 g T: 202 g B: 103,5 g

Składniki na 1 bochenek:
👉 7 jaj- białka i żółtka osobno
👉2 całe jajka
👉 200g mielonych migdałów
👉 2 łyżeczki proszku do pieczenia
👉 1/3 łyżeczki soli
👉 60ml oliwy z oliwek
dodatkowo
👉ulubione przyprawy
👉orzechy

Piekarnik nagrzej do 180′ z termoobiegiem lub 190 góra- dół. Do dwóch osobnych misek rozdziel 7 jaj- białka i żółtka osobno. Do miski z żółtkami dodaj dwa całe jajka i olej, wszystko dobrze wymieszaj. dodaj mielone migdały, proszek do pieczenia i sól- opcjonalnie można dodać łyżeczkę ulubionych przypraw, np. suszonego oregano lub przyprawy do chleba. Białka z drugiej miski ubij na sztywna piane i w 3 partiach dodawaj, delikatnie mieszając do masy migdałowej. Gotową masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub formy silikonowej o wymiarach 25cm/10 cm. Wierzch chleba posyp posiekanymi orzechami i/lub ulubionymi przyprawami. Piecz 40 minut. ostudź i zajadaj 🙂

19 Komentarzy do “Keto Chleb

  1. Zrobiłam ten chlebek dając 200g mąki migdałowej i w środku był bardzo wilgotny coś jak zakalec. Może wkładać do nie nagrzanego piekarnika? To co było na zewnątrz było zjadliwe. Barbara

    1. Przyznam szczerze, że nigdy mi zaklęć nie wyszedł. Może lepiej będzie piec trochę dłużej. A poza tym ten chlebek jest trochę wilgotny. Może to być też wina formy, ja używam silikonowej. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *