Uwielbiam sałatki! Są szybkie w przygotowaniu, pełne witamin i dobrze skomponowane dają uczucie sytości na długi czas. A poza tym nie wymagają skomplikowanych składników, więc stworzenie codziennie innej nie powinno dla nikogo być problematyczne. Ostatnio przeglądając różne strony w internecie notorycznie natykałam się na przepisy z użyciem młodej boćwinki i buraczków, które uwielbiam, ale fakt, że mieszkam w UK nie ułatwia mi zdobycia takich pyszności. Niestety cena buraków w angielskich sklepach jest mocno odstraszająca, ale na szczęście w moim mieście są dwa polskie sklepy, które są bardzo dobrze zaopatrzone w nasze rodzime produkty poczynając od mąk, serów, dżemów, mięsa po warzywa. I tak na przykład w cenie pół kilograma buraków z angielskiego marketu, mam prawie 3 kilogramy buraków w polskim sklepie. Jakiś czas temu kupiłam kilka, schowałam do szafki i…zapomniałam o nich. Miały być przeznaczone na sok, ale po przeglądnięciu dziesiątek przepisów na buraczane dania doszłam do wniosku, że zasługują na lepszą oprawę i potraktowanie. I tak właśnie powstała sałatka z pieczonym burakiem, na którą pomysł podrzucił mi kolega. Buraki są bardzo wdzięcznym warzywem i fantastycznie łączą się z daniami na słodko i słono, a upieczenie ich w piekarniku wydobywa jeszcze głębszy smak. W tej sałatce połączyłam słodko-warzywny smak buraka z truskawkami, a całość przełamałam słonym serem feta i dressingiem bazyliowo – pomarańczowym. Doskonałym uzupełnieniem delikatnej struktury pieczonych buraków i truskawek okazały się być prażone chipsy kokosowe i orzeszki pinii, ale równie dobrze można dodać wiórki kokosowe i pestki dyni czy słonecznika . Jako bazę tej sałatki użyłam sałaty lodowej i młodych liści szpinaku, ale równie doskonale sprawdzi się pikantna rukola i rukiew wodna. Koniecznie wypróbujcie tego przepisu, szczególnie teraz w okresie grillowym kiedy to do upieczenia buraków możecie wykorzystać żar z grilla.
Podając składniki podlinkowuję je do sklepu gdzie możecie je nabyć 🙂

SAŁATKA Z PIECZONEGO BURAKA
Składniki na dwie duże porcje:
👉 200g sałaty lodowej
👉garść młodego szpinaku
👉 2 upieczone buraki obrane ze skóry- umyte i osuszone buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok godzinę w piekarniku. Po upieczeniu zostawiamy buraki w stygnącym piekarniku, aż do całkowitego ostygnięcia. Przechowujemy wciąż zawinięte w folię w lodówce.
👉40g sera feta
👉garść truskawek
👉pestki granatu- opcjonalnie
👉łyżka chipsów kokosowych/ wiórków kokosowych
👉łyżeczka orzechów pinii lub dyni/słonecznika
Dressing:
👉 garść listków świeżej bazylii
👉 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia lub olej lniany
👉szczypta soli himalajskiej
👉łyżeczka octu balsamicznego
👉łyżka soku z pomarańczy

Sałatę i szpinak porwij na mniejsze kawałki i ułóż na dnie talerza. Buraki obierz ze skóry i pokrój w cienkie plasterki. Truskawki dokładnie umyj i również pokrój w plasterki, a ziarna granatu wydobądź przy pomocy  drewnianej łyżki ( należy przeciąż owoc w poprzek i uderzając łyżką w zewnętrzną część uwolnić pestki ze środka). Chipsy kokosowe i orzeszki pinii wysyp na suchą, rozgrzaną patelnię i często mieszając doprowadź do ich zrumienienia.
Dressing
Bazylię, oliwę, sól, ocet i sok umieść małym malakserze lub moździerzu i dokładnie zblenduj/utrzyj.
Na bazie z sałaty ułóż plasterki buraka i truskawek, posyp serem feta, ziarnami granatu, orzeszkami i polej całość dressingiem. Gotowe 😀 Smacznego!

3 komentarzy do “Sałatka z pieczonego buraka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *