Dzień z życia matki to jedna wielka zagadka. Nigdy nie wiesz czym po raz kolejny zaskoczą Cię Twoje pociechy. Czy będzie to impresjonistyczne dzieło na ścianie w łazience, czy może posprzątany z rana pokój, co miało miejsce dzisiaj w moim domu i ścięło mnie z nóg, bo wszystkiego mogłabym się spodziewać, ale nie tego 😉 Do tego dochodzą takie przyjemności jak odwieczna nieodgadniona zagadka – co zrobić dzieciom do jedzenia? Bo oczywiście na moje pytanie zazwyczaj słyszę: ” nie wiem”, ” jogurt”, „spaghetti”, „ciastko”…
Na litość boską!!! Ratunku!!!!! Czasem mam wrażenie, że muszę mieć „łeb jak sklep” żeby ogarnąć moją rodzinę i nie zwariować. Temu nie pasuje to, tamtej tamto, a mężowi…no cóż jemu musi wszystko pasować 😉 Ale ja się nie poddaje. Skoro zaczęły się wakacje i do godziny 17.30 każdy dzień spędzam z moimi pociechami postanowiłam, że wykorzystam ten czas na gotowanie. Nareszcie nie muszę jeździć w tą i z powrotem żeby zawieźć i odebrać dzieciaki ze szkół, co zazwyczaj wyjmowało mi z dnia sporo czasu i zmuszało do przerywania wszelkich innych czynności. A sterta przepisów zbierała się od wielu miesięcy! Dziś zaprezentuję Wam ten, który wpadł mi w ręce ponad miesiąc temu podczas pobytu w Polsce, gdzie zawsze zaopatrzam się w magazyny kulinarne z przepisami. Tym razem odkopałam ten z magazynu „Moje Gotowanie” z czerwcowego wydania specjalnego o śniadaniach. Oczywiście zrobiłam go po swojemu i was też zachęcam do kombinowania ze smakami 😉
Moja córka była tym daniem zachwycona, więc z całą pewnością trafi ono na listę pomysłów do szkolnego lunch boxa. Przygotowuje się je w 5 minut plus smażenie, także można je zrobić na świeżo z rana lub dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Placuszki, bo o nich mowa są pyszne, wilgotne, odpowiednio słodkie i sycące, a dodatki każdy może dobrać pod swoje gusta.

BEZGLUTENOWE PLACUSZKI TWAROGOWE Z BORÓWKAMI
Składniki na ok 10 szt.
👉Kostka chudego twarogu 250g
👉ok.dwóch łyżek mąki ryżowej
👉1 jajko
👉łyżka ksylitolu
👉pół łyżeczki cynamonu
👉garść borówek
👉szczypta soli

Dodatki
👉sos czekoladowy Sweet Freedom- ma świetny skład!!!
👉miód
👉owoce
etc.

W głębokim talerzu rozgnieć twaróg ze szczyptą soli, jajkiem, cukrem i cynamonem. Następnie powoli dosypuj mąkę, w takiej ilości żeby masa była spoista, ale wciąż wilgotna. Na koniec dodaj borówki i delikatnie przemieszaj. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju rzepakowego i nakładaj masę łyżką lekko ją ugniatając tak, żeby placki miały ok 1 cm grubości. Smaż z dwóch stron na średnim ogniu, aż będą złote. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

9 Komentarzy do “Bezglutenowe placuszki twarogowe z borówkami. Lunch Box

  1. Brzmi i wyglada pysznie, dzis zrobie i zobaczymy czy moj niejadek sie skusi😊 Ewa tylko pytanko bo nie mam maki ryzowej😣 Mage zastosowac make kokosowa czy lepiej zwykla pszenna? Pozdrawiam serdecznie😘

  2. Robiłam wczoraj. Zamiast ksylitolu dałam miód i zamieniłam mąkę na kukurydzianą. Placuszki robiłam bez borówek. Moje się przypalały i nie dopiekały w środku. Ja obstawiam że zawinił miód. Ewa poradź czym zepsułam placki. Pachniały obłędnie i zamierzam zrobić drugie podejście.

    1. Moim zdaniem śledzenie miodem, który później jest smażony mija się z celem. Raz, że traci wartości odżywcze, a dwa, że się przypala. Spróbuj z innym slodzidlem lub bez. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *