Gofry. Kto nie kocha gofrów?! Ja osobiście uwielbiam w każdej postaci, ale ostatnio coraz częściej lądują na moim talerzu te „na słono”. Tym razem mam dla Was propozycję gofrów ze słodkich ziemniaków, czyli batatów. U mnie w domu w sprawie ziemniaków mamy odmienne gusta, bo maż woli białe, najlepiej młode, dzieci klasyczne frytki z oleju, a ja bataty właśnie. Bo widzicie przewaga batata nad zwykłym ziemniakiem jest taka, że można go jeść zarówno jako cześć składowa obiadu, ale również jako deser- tu odsyłam do przepisu na brownie z batata. Ale warto mieć świadomość, że obydwie odmiany są zdrowe i każda zawiera w sobie potrzebne naszym organizmom witaminy. Ja pochodzę z rejonu gdzie z ziemniaków robiło się absolutnie wszystko i jestem ich fanką w każdej postaci. Najbardziej chyba tęsknię za tymi pieczonymi w żarze ogniska…I do dziś z rozrzewnieniem wspominam coroczne sadzenie ziemniaków i wykopki, w których każdy- mały czy duży brał udział. A w nagrodę dostawaliśmy od dziadka po 10 zł na oranżadę i lody, albo bilet do cyrku! To były czasy <3 Ale wracając do przepisu. Cóż, to był eksperyment zainspirowany przepisem z czasopisma kulinarnego i tenże eksperyment zaliczam do bardzo udanych. Gofry z batatów smakują rewelacyjnie zarówno na zimno jak i gorąco, także spokojnie można takowe spakować do lunch boxa, lub na piknik, czy w daleką podróż. Dodatki dowolne: śmietana, pomidory, jajo sadzone, bekon, twarożek, awokado…Co dusza zapragnie.
Jedynym warunkiem, żeby gofry wyszły takie jak trzeba jest ich dłuższe niż standardowo pieczenie w gofrownicy. Po to żeby były zwarte i lekko chrupiące. Zapraszam do przepisu.

GOFRY ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW
Składniki na ok 10 gofrów:
👉 500g pokrojonego, ugotowanego i ostudzonego batata
👉2 jajka
👉100 ml maślanki
👉3 łyżki oleju
👉czerwona cebula
👉 garść poszatkowanej natki pietruszki
👉115g mąki pszennej lub ryżowej, gryczanej
👉1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
👉tłuszcz do smarowania gofrownicy
👉Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, miętę, bazylię- generalnie to co lubisz w sporej ilości

Gofrownicę dobrze rozgrzej. W międzyczasie na oleju podsmaż poszatkowaną czerwoną cebulę i dodaj ją do miski wraz ziemniakami i resztą składników + przyprawy. Całość dokładnie zblenduj. Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę. Gotowe ciasto nakładaj na natłuszczone formy gofrownicy- po dwie duże łyżki na 1 gofra. Piecz dłużej niż zwykle. Jeśli ciasto przywrze do formy delikatnie podważ je silikonową łopatką. Gotowe gofry odłóż na chwilę do przestygnięcia na kratkę . Podawaj z dowolnymi dodatkami. U mnie to były sadzone jaja, awokado, smażony bekon i pomidory z serem feta. Smacznego!

6 Komentarzy do “Gofry ze słodkich ziemniaków

  1. Szukam dobrej gofrownicy, mogłabys polecic co jest warte uwagi. Mieszkam w UK więc produkty stad beda w sam raz.
    Już nie mogę się doczekać aż wyprobuje przepis, kocham ziemniaki😍
    Pozdrawiam i dużo slonka zycze😘😘

    1. Wyobraź sobie, ze miałam naprawdę super z lidla i pewnego dnia po prostu przestała działac. Od tamtego czasu szukam nowej i nic mnie nie zachwyca…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *