Włochy…na na na na…We włoskiej kuchni jestem zakochana! O mojej miłości do makaronów już wiecie. Pizzy też sobie nie nie odmówię…Ale już na pewno nie powiem nie bruschettcie <3
Bo pomidor w każdej postaci, czy świeży, czy suszony, mały santos, czy ogromne bawole serce, podłużny, czy okrągły, czerwony, czy zielony…Kocham wszystkie! A połączenie pysznego, słodkiego pomidora z dobrym chlebem i oliwą z oliwek mnie osobiście zwala z nóg…Dlatego też bruschetta jest stałym gościem u nas w domu. Najlepiej smakuje jedzona w towarzystwie, dlatego świetnie nadaje się na grilla gdzie podaję ją z chlebem podpieczonym nad ogniem. Albo przed telewizorem gdy oglądamy film. Jest też świetną awaryjną przystawką gdy zjawią się niezapowiedziani goście! Bruschetta smakuje każdemu i tyle. Ja swoją robię zazwyczaj z pomidorów z puszki, bo takowe w mojej spiżarni są zawsze, ale śmiało można, a nawet POWINNO się zrobić ją z soczystych, ogrzanych słońcem, świeżych, czerwonych pomidorów <3 Do dzieła!

BRUSCHETTA
Składniki na ok 10 porcji

👉 dobrej jakości chleb- najlepszy lekko czerstwy

👉puszka krojonych pomidorów lub 3 duże czerwone pomidory
👉10 pomidorków śliwkowych zwanych też santos lub truskawkowe
👉3 suszone pomidory z oleju
👉pół czerwonej cebuli lub 1 szalotka
👉2 ząbki czosnku
👉2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
👉2 łyżki octu balsamicznego
👉łyżka soku z cytryny
👉bazylia
👉ser reserva lub inny twardy ser
👉ser feta
👉prażone pinie
👉łyżeczka miodu- tylko wtedy gdy pomidory z puszki są kwaśne.

Jeśli używasz świeżych pomidorów natnij je na krzyż u góry i wrzuć na pół minuty do wrzątku. Następnie zalej zimną wodą, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Gotowe pomidory przelej do miski, dodaj przeciśnięty czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz, pokrojone suszone pomidory, pokrojone na 4 małe pomidorki, posiekana czerwona cebulę, bazylię i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na chwilę. Następnie dodaj oliwę i ocet balsamiczny. W międzyczasie dobrej jakości chleb pokrój w grube pajdy i podpiecz w piekarniku lub na grillu. Chleb wyłóż na deskę i na każdą kromkę połóż sporą ilość pomidorowego farszu, posyp startym serem i uprażonymi orzeszkami oraz pokruszoną fetą. Buon Appetito!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *