Każda pora roku ma swój urok i każda w kuchni  inspiruje mnie na swój sposób. W zimie w moim domu pachnie własnoręcznie robioną granolą, cynamonem i pomarańczą. Na wiosnę najchętniej piekę serniki, a w lecie desery, których dodatkiem są lody. Natomiast jesień od kilku lat kojarzy mi się wyłącznie ze smakiem soczystej, pomarańczowej dyni…Powstaje dyniowe pesto, masło, risotto, babeczki i ciasto owsiane. Moje ulubione, aromatyczne, wilgotne, rozpływające się w ustach…Przepis znalazłam w książce „Warzywo” Dominiki Wójciak. Swoją drogą bardzo Wam tą książkę polecam. Jest jedną z moich ulubionych.
Kiedy już zdecydujecie się upiec to cudo proponuję upiec więcej dyni, bo z dyniowego pure można zrobić prawdziwe cuda, a przepisy na nie dostarczę Wam ja 😁 To samo dotyczy składników na karmel- zdecydowanie podwójcie ilość składników, bo taki domowy karmel można wykorzystać na mnóstwo sposobów, np.jako farsz naleśników, do posmarowaną tostów,  jako dodatek do owsianki itd.

 

 

 

 

 

 

 

 

CIASTO OWSIANE Z DYNIĄ I DOMOWYM KARMELEM
Składniki:

👉1 szklanka pure z dyni (poj.szkl.200ml). Ja użyłam dyni piżmowej- to ta co wygląda jak wielka gruszka
👉1 szkl.płatków owsianych
👉2/3 szkl.gorącej wody
👉100g miękkiego masła
👉2/3 szkl.cukru trzcinowego
👉2 jaja
👉1 szkl.mąki pszennej
👉Łyżeczka sody
👉Łyżeczka cynamonu
👉Pół łyżeczki soli
Karmel:
👉2 dojrzałe banany
👉Łyżeczka ekstraktu z wanilii
👉1/4 łyżeczki soli
👉Garść daktyli
👉Woda
👉 łyżka masła orzechowego (opcjonalnie)

Dodatkowo:
👉Orzechy i pestki dyni

Najpierw zrób pure z dyni: pokrój ja na grube kawałki razem ze skórą( bez pestek, tych się pozbądź) i piecz godzinę na blasze piekarnika w 180 stopniach Celsjusza. Gdy ostygnie obierz ze skóry i zblenduj na krem. Gotowe pure z dyni wymieszaj z płatkami i zalej gorącą wodą. Odstaw. Masło utrzyj z cukrem na lekki krem( ok 5 minut). Nadal miksując dodawaj po 1 jajku. Masę wymieszaj z masą owsianą i suchymi składnikami. Ciasto przelej do formy (18cm lub kreskówki )wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i piecz do suchego patyczka w 180′
Moje piekło się godzinę( wg przepisu 45 min, ale lepiej piec je4 dłużej żeby nie było zakalca)
W międzyczasie zrób
KARMEL😍😍😍😍😍😍
Daktyle gotuj z wodą -wody tyle żeby sięgała połowy wysokości daktyli.Ggotuj je ok 5 min. Dodaj banany, masło orzechowe, wanilię i sól i wszystko dokładnie zblenduj. Ciągle mieszając podgrzewaj przez chwilę, aż nabierze ciemniejszej barwy. Ja do swojego dodałam jeszcze łyżeczkę aromatu solonego karmelu.
Upieczone ciacho posmaruj karmelem i obsyp uprażonymi orzechami i pestkami. Cudowne!!!!!

Ps. W oryginale karmel jest bez masła orzechowego,  ale moim zdaniem z masłem smakuje absolutnie obłędnie.

 

6 Komentarzy do “Ciasto owsiane z dynią i orzechami z domowym zdrowym karmelem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *