Cześć! Troszkę mnie tu nie było, ale obiecuję nadrobić zaległości 😉 Mam do was pytanie: czy są tu mamy niejadków? Ojjj…coś czuję, że przynajmniej 8 na 10 z was westchnęło teraz przygnębiająco…Niestety ja też należę do grona matek walczacych o każdy nawet najmniejszy zjedzony przez moje dzieci kęs. Jestem z wami i postaram się pomóc jak mogę. Zapewne wy tak jak i ja gdy żalę się swojej mamie, że moje dzieci żyją powietrzem słyszycie w odpowiedzi, że wy też do wołających o dokładkę nie należeliście co? Ja na przykład w moim jakże obszernym menu miałam : naleśniki, kanapki z żółtym serem, domowe frytki, rosół, pomidory ze śmietaną i tosty. Wsio!
Moje pociechy zdecydowanie przejęły po mnie apetyt na „smażone”, a w szczególności tosty. Także w moim domu serwuję je przynajmniej 4 razy w tygodniu w najróżniejszych formach. Czasem bez dodatków, innym razem z dżemem, albo z masłem orzechowym. Ale to te z miodem i bananem cieszą się największą popularnością. Niech nie przeraża was fakt, że to chleb, tłuszcz i cukier…Przy odrobinie wysiłku to może być naprawdę wartościowe odżywczo danie. Wystarczy, że zamiast białego chleba użyjesz wersji razowej, a zwykły olej zastąpisz olejem kokosowym lub masłem klarowanym. Co do cukru- nie martw się miód ma mnóstwo witamin, a jeśli martwisz się, że podczas smażenia straci swoje właściwości to pozwól, że cię pocieszę. Tylko łyżeczka trafia bezpośrednio na patelnię. Reszta jest w tostach, a tosty smażysz przez chwilkę, więc nie zdążą nagrzać się w srodku na tyle żeby zniwelowac dobrocie miodu. Do tego banan, czyli cukry naturalne plus witaminy. Ja swoim dzieciom serwuję te smakołyki z czekoladowym sosem Sweet Freedom , który ma świetny skład i nie zawiera cukru rafinowanego, ani żadnych ulepszaczy. Do tego owoce i mamy posiłek ma 5. Na ten przepis natrafiłam na stronie www.kuchnialidla.pl przeszukując internet w nadziei na cud 😉

TOSTY FRANCUSKIE Z MIODEM I BANANEM
Składniki:
👉chleb tostowy lub chałka
👉2 jajka
👉pół łyżeczki cynamonu
👉łyżka mąki przennej lub ryżowej
👉banan
👉miód
👉masło klarowane

Banana pokrój w plastry. Na patelni rozpuść łyżkę miodu i dodaj kawałki banana oraz cynamon. Podsmażaj przez chwilę. Kromki pieczywa posmaruj miodem. Na pierwszej ułuż podsmażonego banana i przykryj ją drugą kromką. Obtocz tosta w mące, a następnie w rozmąconych jajkach. Smaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Ps. Te tosty świetnie sprawdzą się w lunch box!

Ps.2. Zamiast banana można użyć brzoskwinię lub ananasa.

14 Komentarzy do “Tosty francuskie z miodem i bananem

      1. Ewcia jak już pisałam do ciebie kiedyś o tostach to powtórzę to raz jeszcze. One wyszły mega. Miałam tylko jeden problem. Hmmmm rozbudzilam podniebienie i żałowałam że nie zrobiłam z jakiejś potrójnej porcji. Wiadomo trzeba mieć umiar. Specjalnie na te tosty kupiłam chleb tostowy więc i ja i mąż się zajadaliśmy. Bylo pysznie Dziękuję

  1. Och spróbuje napewno. U mnie w każdy mój wolny dzień na śniadanie są pancakes z Twojego przepisu😊
    Cieszę się bardzo, że coś się tutaj dzieje, jesteś inspiracją 😘

  2. Ewulka,
    przepis boski, już nie mogę doczekać się niedzieli, bo wtedy jem słodkie śniadania! :))

    P.S. Nie wiem czy coś przeoczyłam, ale… czy usunęłaś swoje konto na IG? 🙁

  3. I tak się tuczy dzieci mąka, masłem i cukrem i na koniec wychodzą takie właśnie paczki…. W szkole. Słodkie i tłuściutkie. Na pewno smaczny to deser ale to tak jakby zachwalac schabowego że jest zdrowy. Bo smaczny to na pewno.

    1. Drogi Łukaszu, powszechnie wiadomo,że ja- ogromna zwolenniczka diety ketogenicznej i wróg cukru karmię takimi frykasami moje dzieci przynajmniej 3 razy w tygodniu 😜 Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *