W ramach noworocznych postanowień codziennie wypijam ok 500 ml świeżo wyciskanego soku. Wyciskam co mi w ręce wpadnie : seler naciowy i korzeniowy, marchewki, buraki, jabłka, kiwi, ogórka, szpinak itd. Ktoś zapytał mnie kiedyś czy nie lepiej zjeść sobie takie warzywa i owoce i przynajmniej się nasycić niż wyciskać sok? A wyobrażasz sobie zjedzenie całego surowego buraka lub selera korzeniowego? Bo ja nie 😉 No, ale soki pozbawione są błonnika, taka szkoda…Racja! Dlatego właśnie u mnie w kuchni nic się nie marnuje, a „potrzeba matką wynalazku”. Zaczęłam przeszukiwać internet w poszukiwaniu przepisu na coś w czym mogłabym wykorzystać odpadki w sokowirówki, czyli wspomniany wcześniej błonnik. Pierwsze co przyszło mi na myśl to warzywne kotleciki, ale moje kubki smakowe podąrzały raczej za czymś słodkim. I tak znalazłam ten przepis…U Kingi Paruzel- od Kingi wszystko wychodzi pyszne. Upiekłam więc  dwie pieczenie na jednym ogniu wyciskając sobie dwie wielkie szklanki soku i piekąc z wytloczyn recyklingowe brownie, które z powodzeniem zaspokoiło moją zachciankę na słodkie. Jest wiglotne, słodkie, niskokaloryczne, bezglutenowe i poprostu pyszne! Roboty też na całe 5 minut…Żal nie wykorzystać takiej okazji 🙂

RECYKLINGOWE BROWNIE
Składniki:
2 duże jaja
2 szklanki wytłoczyn po wyciskanym soku
pół szklanki oleju np. rzepakowego, z winogron, z chufas, kokosowego
pół szklanki syropu klonowego lub melasy (daje fajnego kawowego, palonego posmaku), cukru trzcinowego
3/4 szklanki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
3 łyżki mąki kokosowej lub owsianej
dodatki: orzechy lub owoce

Na dobry początek przygotuj ulubione warzywa i owoce. Im słodsze tym lepiej. Niech to będą na przykład jabłka, marchewki, burak, pomarańcza, korzeń pietruszki lub selera- seler naciowy zostawia w cieście nitki”. Wyciśnij tyle zeby uzyskac ok dw óch szklanek wytłoczyn.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni z funkcją góra-dół lun 170 stopni z termoobiegiem. Formę 20na 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj jajka, wytłoczyny, olej i syrop klonowy.Do drugiej miski przesiej kakao, sodę, proszek, sól i mąkę. Połącz zawartość obu misek. Przelej ciasto do  formy i posyp z wierzchu owocami lub orzechami. Piecz 30 minut.
Smacznego!

4 komentarzy do “Brownie z recyklingu

  1. Mamy sokowirówkę, z której nigdy nie skorzystałam, bo najzwyczajniej w świecie szkoda mi było ,,tyle zmarnować”. Chyba ten post to znak, że czas ją odkurzyć i użyć 😉 Dzięki!!

  2. Matko Ewka !!! Ja tez pije soki codziennie i tyle sie tego wyrzuca 😳a tu prosze , Ewuska proponuje ciasteczka – bedzie pieczenie 😋dziekuje slonce 🤗

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *