Takie przepisy lubię najbardziej- szybkie, proste i aromatyczne. Zupy – krem mają w sobie niezwykłą moc, są…hmmm jakby to ująć rozpieszczające. Kremowa konsystencja daje uczycie błogości i sytości. Ta zupa – krem dodatkowo czaruje słodko – pikantnym smakiem i zaskakuje kubki smakowe przy każdej łyżce. Połączenie słodkiej dyni i marchwi ze słonością sera feta, pikantnością czosnku i chilli i kokosowego aromatu jest wręcz niebiańskie…Spróbujcie…

ZUPA-KREM Z DYNI (piżmowa )
Składniki na ok 4 porcje
👉450 gram obranej i pokrojonej w kostkę dyni (ok pół średniej)
👉150 g marchewki (2 średnie sztuki)
👉Ząbek czosnku
👉Łyżeczka kurkumy
👉1/3 łyżeczki chilli
👉Pół łyżeczki soli himalajskiej
👉1/3 łyżeczki pieprzu
👉Pół łyżeczki cynamonu
👉Łyżka oleju kokosowego
👉Puszka mleczka kokosowego
W dużym rondlu rozpuść olej i wrzuć posiekany czosnek. Następnie dodaj pokrojoną marchewkę i dynię oraz kurkumę i chilli. Podsmaż całość kilka minut, aż dynia się zezłoci. Zalej wszystko mleczkiem kokosowym, dodaj cynamon, sól i pieprz i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż dynia zmięknie . Następnie wszystko dokładnie blendujemy na krem. Ja swoją podałam z odrobiną octu balsamicznego , serem feta, prażonymi nasionami i kaszą gryczaną z cynamonem. Ale same prażone pestki i np. łyżka jogurtu też zrobią  efekt WoW
Ale pycha!!! I jak ciepło się zrobiło w ten deszczowy, paskudny dzień 😍

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.