Witajcie,
Ten przepis rozpieści Wasze podniebienia! Wpadłam na niego u @fitladywing na instagramie, a ona znalazła go w Be Active Ewy Chodakowskiej
Ale…nie byłabym sobą, gdybym nie pokombinowała, tym bardziej, że jestem zdania, iż każdy posiłek powinien zawierać białko. Szczególnie kiedy tak jak ja nie jesz mięsiwa.
Tak czy inaczej danie jest prze arcybanalne i tak pyszne, że ostrzegam…Ciężko będzie skończyć na jednej porcji…

RYŻ Z DYNIĄ, MANGO I NERKOWCAMI
Składniki dla 3-4 osób
👉150g ryżu np. jaśminowego
👉Dojrzałe mango
👉Puszka mleczka kokosowego – polecam z Lidla
👉Garść fasolki szparagowej
👉Łyżeczka kurkumy
👉1/3 łyżeczki chilli (aktywuje działanie kurkuminy)
👉Kolendra/pietruszka
👉Garść orzechów nerkowca
👉Pół dyni- polecam piżmową
👉Olej kokosowy- ok łyżeczkę

Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Dynie obierz i pokrój w ok cm kostkę. Fasolkę pokrój i gotuj we wrzątku ok 4 min. W rondlu rozgrzej łyżeczkę oleju kokosowego, wrzuć dynie i dodaj kurkumę z chilli. Podsmażaj aż dynia się zezłoci. Dolej ok pół szklanki wody i duś na małym ogniu ok 10min. Następnie wlej mleko kokosowe, wsyp nerkowce i fasolkę .Gotuj na większym ogniu, aż mleko zredukuje się do sosu. Dodaj pokrojone mango, kolendrę, posól i popieprz. Podawaj z ugotowanym ryżem. Ja doprawiam ryż czarnuszką. Mmmmmmmmmm…Uwielbiam!

Ps. Wybierz dojrzałe mango, dzięki temu danie nabierze cudownej słodyczy. Zamiast fasolki szparagowej można użyć słodkiego groszku, albo szparagów. Dynię piżmową można zastąpić inną o soczystym miąższu.
Ps.2. Dla podbicia białka można dodać bezsmakową odżywkę z groszku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.