Gdy się człowiek spieszy, to się diabeł cieszy. A spieszyłam się jak nie wiem, bo przypomniałam sobie o moich lindorkach 😍 No i oblewanie czekoladą wyszło jak wyszło. Ale to nie ma najmniejszego znaczenia, bo Lindorek już nie ma! Przetrwały tylko pstrykniecie fotek i zostały pożarte 😁
No i teraz mogę Wam podać przepis na ten absolutnie obłędny i genialny mus do tortu, którego nadmiar spożytkowałam w postaci czekoladek.


CZEKOLADOWY MUS DO TORTU
Składniki na duży tort
👉500 g mascarpone w temp.pokojowej
👉200 g czekolady deserowej (w gwoli jasności wyróżniamy czekoladę białą, mleczną, gorzką i deserową)
👉500 ml śmietanki kremówki lub double cream bardzo zimnej!
👉1/3 szklanki cukru pudru

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (instrukcję jak to zrobić zamieściłam pod przepisem). Do przestudzonej czekolady łyżkami dodawaj mascarpone (temperatura pokojowa!) i mieszaj rózgą, aż do połączenia składników. Na początku czekolada stwardnieje, ale w miarę dodawania serka wszystko się ładnie połączy. W osobnej misce ubij śmietankę wraz z cukrem pudrem. Następnie partiami dodawaj ubitą śmietanę do mieszanki czekoladowej i delikatnie mieszaj, aż wszystko się połączy. Gotowe! Teraz wystarczy nasączyć blaty tortu, przesmarować je np.konfiturą malinową, wyłożyć krem, powciskać malinki itd….omg😍

Kąpiel wodna: Postaw szklaną miskę na mniejszym garnku z gotującą się wodą, tak żeby dno miski nie dotykało wody. Wrzuć do miski połamaną na kawałeczki czekoladę i mieszając szpatułką lub rózgą doprowadź do całkowitego jej rozpuszczenia. Zdejmij miskę z garnka i pozwól czekoladzie przestygnąć.
Przepis na tort i krem od @kwestiasmakucom
Ps. Jeśli tak jak mi zostanie Ci trochę musu wpakuj go w silikonowe foremki do lodu i zamroź. Przed wyjęciem z formy podgrzej ją odrobinę, np.nad garnkiem z parującą wodą, łatwiej będzie wyjąć czekoladki. Potem polewa z czekolady i….Niebo w gebie❣

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.