Moi Drodzy, przedstawiam Wam szakszukę w 10 minut. Jest to wersja fast, bo taką oryginalną robi się dość długo – należy m.in.upiec i obrać ze skóry papryki. Najważniejszym składnikiem tej potrawy jest kumin, więc absolutnie go nie pomijajcie. Możecie użyć każdego rodzaju pomidorów i papryki, ale osobiście polecam tu słodkie pomidorki śliwkowe/ truskawkowe i czerwoną lub pomarańczową paprykę. Danie jest bardzo sycące dzięki warzywom właśnie, więc ich sobie nie żałujcie.
SZAKSZUKA WERSJA FAST
B:29,4gW:13,6T: 26,1g
Składniki
👉2 jajka
👉3 białka – polecam two Chicks do kupienia w Tesco, Asda, Sainsburry’s
👉100 g czerwonej papryki
👉Średnia czerwona cebula
👉100 g pomidorków
👉Ząbek czosnku
👉Pół łyżeczki kuminu
👉Sól i pieprz
👉10 g masła klarowanego
👉20 g sera feta (opcjonalnie)
Kumin podpraż na patelni i przesyp do moździerza, dokładnie zmiel. Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty ząbek czosnku, cebulę, a następnie pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory. Dopraw solą i pieprzem oraz uprażonym kuminem Zmniejsz ogień i duś wszystko pod przykryciem około 5 minut. Następnie zrób w pomidorach dwa wgłębienia i wbij w nie jajka. Białka rozlej przy zewnętrznej krawędzi patelni. Całość posyp serem feta. Smaż jeszcze chwilę pod przykrywką, tak żeby białka się ścięły. Gotowe! Smacznego.