Ten tort powstał na specjalną okazję. Wręczyłam go mojej instagramowej przyjaciółce Agacie, gdy przyjechałam do niej wraz z moją rodziną świętować czwarte urodziny jej syna Kubusia.
Wychodzę bowiem z założenia, że urodziny moich dzieci to także moje święto. Nasze- matek, które przez 9 (u mnie koszmarnych) miesięcy nosiły dzieci pod sercem i wydały je na świat. Dlatego właśnie upiekłam wczoraj dla Agaty tort. Bo jest wyjątkowa, waleczna, kochająca. Jest mamą dwóch wspaniałych chłopaków 😍 Pracuje, trenuje, zajmuje się domem, a czasem nawet mężem 😉
A dla Was wrzucam przepis, bo ten tort powstał bardzo spontanicznie, bez przepisu, z głowy i jestem nim zachwycona!  No i jakby to powiedzieć…Moje smaki w 100%

TORT PEANUT BUTTER
↪Biszkopt -forma 17-18cm
👉4 małe jajka -oddzielnie białka i żółtka
👉Pół szklanki cukru
👉70 g mąki pszennej
👉25g mąki ziemniaczanej
↪Nasączenie
👉Pół kubka mocnej herbaty ( u mnie czarna o smaku pierniczków 😉)
👉Łyżeczka miodu
↪Przełożenie
👉Dżem pomarańczowy
👉Banan
↪Krem
👉250g mascarpone
👉150 ml zimnej kremówki (ang double cream)
👉1/3 szklanki cukru pudru
👉2 duże łyżki masła orzechowego ok 200g
👉Odrobina mleka
↪Dekoracja
👉Słodkości o smaku masła orzechowego: Reeses, Kit Kat, Oreo, Lion.
↪Polewa
👉3 kostki gorzkiej czekolady pomarańczowej z Lidla
👉Łyżeczka oleju kokosowego (umieść razem w mikrofali i rozpuść – dobrze wymieszaj)
Białka ubij mikserem i dodawaj cukier- po łyżce, aż się rozpuści. Następnie dodawaj po 1 żółtku, a na koniec w dwóch partiach przesiane mąki. Tortownice wyłóż papierem i wlej ciasto. Piecz w 180′ 30min (do suchego patyczka). Po upieczeniu nie odwracaj biszkoptu do góry nogami tak jak się to robi tradycyjnie. Niech środek wierzchu trochę opadnie. Gdy biszkopt ostygnie odkrój wierzch- tak żeby wyrównać wierzch i otrzymać okrąg z pustym środkiem. Następnie biszkopt przekrój na 3 części i każdy blat nasącz herbatą z miodem.
Krem – w misce zmiksuj mascarpone, śmietanę i cukier puder na gęsty krem. Dodaj masło orzechowe i jeśli krem jest za gęsty odrobinę mleka.
Pierwszy biszkopt umieść na paterze, posmaruj dżemem i ułóż pokrojonego w plasterki banana. Wyłóż 1/3 kremu i przykryj kolejnym biszkoptem. Wyłóż 1/3 kremu i połóż następny biszkopt. Wierzch i boki posmaruj reszta kremu i na samej górze ułóż odkrojony wcześniej wierzch biszkoptu. Teraz dekoracje zostawiam Tobie. U mnie boki obsypane są mielonymi migdałami i kulkami czekoladowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.