Makaron- nie fit, ale jaki pyszny!

To danie gości na moim stole od lat. Na co dzień i od święta. Na obiad i na imprezę.
Niestety ma jeden minus…Jeśli je zrobisz może zaistnieć duże prawdopodobieństwo, że zjesz je nie tylko na obiad, ale i kolację 😉 Przepis jest bardzo prosty i tak naprawdę możesz w nim wykorzystać wszystko co masz w lodówce : papryki, cukinie, pomidory suszone, a nawet oliwki.
Ja tym razem dodałam zielone szparagi, które ugotowałam wraz z makaronem- pokrojone wrzuciłam do makaronu na 4 minuty przed końcem gotowania. Ale jest w tym przepisie coś czego absolutnie zabraknąć nie może. Składnikiem robiącym efekt wow jest kiełbasa chorizo i rukola. Chorizo to hiszpańska tłusta, cienko krojona kiełbasa o mocnym smaku i aromacie wędzonej papryki. To ona nadaje całej potrawie charakterystycznego, głębokiego smaku. Jest to produkt ogólnodostępny, ale jeśli mimo to będziesz mieć problem z jej kupieniem w tipach pod postem podpowiem jak wybrnąć z sytuacji. Natomiast rukola, czyli rodzaj sałaty o drobnych liściach przypominających swym wyglądem liście mniszka lekarskiego, nadaje całości pikanterii i świeżości. Swoją drogą to moja ulubiona sałata- z charakterem 😉 To co? Bierzemy się za gotowanie? Podane składniki są na duuuuużą porcję, bo uwierz mi lub nie, ale małej nie ma sensu robić ;D

 

 

MAKARON Z CHORIZO
Składniki
👉 500g makaronu penne lub rigatone- mój ulubiony to 50/50 Napolina
👉 150 g kiełbasy chorizo
👉2 puszki krojonych pomidorów
👉3 ząbki czosnku
👉2 cebule szalotki lub jedna średnia cebula czerwona
👉Po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano
👉Sól i pieprz
👉Pół łyżeczki cukru
👉Łyżka octu balsamicznego
👉100g żółtego sera
👉Duża garść rukoli
👉Ser feta
👉Prażone pestki dyni , słonecznika lub orzechy
👉Dodatkowo- suszone pomidory, czarne oliwki, szparagi, papryka, a nawet pokrojona w kostkę pierś z kurczaka.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzej dużą patelnię i wrzuć na nią pokrojoną kiełbasę chorizo- ja zazwyczaj tnę ją na kawałki nożyczkami kuchennymi. Zmniejsz ogień i przez kilka minut podsmażaj żeby wytopił się tłuszcz. Następnie dodaj pokrojoną w sporą kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj je z chorizo i podsmażaj jeszcze chwilę. W tym momencie możesz dodać jeszcze suszone pomidory i/lub kurczaka( podsmaż go aż się zezłoci). Następnie dodaj pomidory z puszki, przyprawy i ocet balsamiczny. Smaż wszystko na średnim ogniu aż sos zgęstnieje.
Przygotuj dużą, głęboką miskę i wsyp do niej połowę odcedzonego, gorącego makaronu. Na makaron wyłóż połowę rukoli i sera. Następnie pozostały makaron, rukolę i ser, a na sam wierzch wylej gorący sos z patelni. Wszystko razem wymieszaj. Posyp serem feta i prażonymi pestkami lub orzechami…Już samo zakończenie tego przepisu przyprawia o wzmożoną pracę ślinianek 🙂
Podawaj gorące!

Tipy
Jeśli nie dostaniesz kiełbasy chorizo, zastąp ją dobrym kabanosem, a do przypraw dodaj wędzoną paprykę. Kiełbasa krakowska też da radę- potraktuj ją jak wyżej. Rukolę w ostateczności możesz pominąć, chociaż szkoda by było. Nie bój się doprawiać i uważaj żeby nie przypalić kiełbasy 😉

8 Replies to “Makaron- nie fit, ale jaki pyszny!

  1. Ja właśnie jestem w trakcie robienia tego pysznego czegoś hiii jak skończę wrzucę fotkę na insta 😍na razie pachnie obłędnie. dziękuję za inspiracje kochana -like always 🤗🤗🤗

  2. Zrobilam i sama zjadlam 😂 syn podziubal a maz chcial udac , ze da rade zjesc, a ja sie zastanawialam co mu jest 😂 wkoncu powiedzial, ze nie da rady bo zwymiotuje 😳 nie obraz sie, mi nawetvsmakowalo 😉ale wiadomo kazdy ma inne kubki smakowe i w tym przypadku maz woli tradycyjne zwykle dania 😊

    1. Wiesz co myślę, ze to kwestia składników. Mi też się to raz przydarzyło gdy kabanosy i ser były jakieś nędzne i wszystko wyszło tłuste i mdłe. Od tamtej pory bardzo przywiązuję uwagę do jakości produktów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.