Nawiązując do mojego wpisu na temat diety „żreć mniej” przedstawiam Wam przepis na sałatkę po mojemu. Przepis pochodzi w książki Ewy Chodakowskiej „Przepis na sukces”, ale u mnie danie pełnowartościowe musi zawierać również białko. Inaczej po chwili jestem znowu głodna. Do tej sałatki świetnie pasuje biała ryba- w moim przypadku był to dorsz. I jest to kolejne danie w kilka minut, które nie wymaga nadzwyczajnych umiejętności kulinarnych, a z całą pewnością zachwyci kubki smakowe nawet tych najbardziej wybrednych. W prostocie tkwi tajemnica 😉
RYBA Z POMIDORAMI PO SYCYLIJSKU
B: 28,5g W: 26,4g T: 13,1g
Składniki:
👉 3 średnie dojrzałe pomidory
👉30g czarnych oliwek
👉20g bazyliowego pesto
👉Łyżka octu balsamicznego
👉100g dorsza
👉Pieprz cytrynowy
👉Sól i pieprz
Rybę obsyp pieprzem cytrynowym i piecz ok 15-20 min w 180′( moja mrożona zawiniętą w papier do pieczenia). Pomidory pokrój w plastry, oprócz solą i pieprzem i ułóż na talerzu. Udekoruj kilkoma listkami mixu sałat. Pesto wymieszaj z octem i polej nim pomidory. Na wierzchu ułóż rybę i posyp całość oliwkami… Pycha!