Witajcie! Mam dzisiaj dla Was przepis na francuskie kieszonki, które zrobiłam dosłownie godzinę temu w pracy. Zostałam dziś poproszona o zrobienie wegetariańskich przekąsek na jutrzejszy bufet, więc długo się nie zastanawiając wkroczyłam do naszej przemysłowej lodówki i zastałam puste półki…No tak, od jutra kuchnia zamknięta więc nie było sensu robić zapasów. Ale to może nawet i lepiej bo najlepsze pomysły wpadają mi do głowy, kiedy mam ograniczone możliwości względem produktów. Poszperałam po półkach i wpadłam na pomysł dwóch rodzajów nadzienia, z którym każdy sobie poradzi i które mam nadzieję zaspokoi kubki smakowe wybrednych 😉
Zawsze gdy robię takie nowości mam obawy czy podczas pieczenia zawartość nie wypłynie na zewnątrz, ale ostatnimi czasy nabrałam wprawy i jeśli podążycie za przepisem na pewno i Wam się uda. Ta przekąska sprawdzi się idealnie zarówno na imprezie jak i świątecznym stole jako ciepły dodatek do jajecznego śniadania.
FRANCUSKIE KIESZONKI
Składniki
👉 2 płaty ciasta francuskiego – ang. puff pastry
👉2 jajka
➡️Farsz pomidorowo-serowy
👉ok 100 g pomidorków truskawkowych/ śliwkowych- ang. plum tomatoes
👉100 g sera długodojrzewającego cheddar lub innego ulubionego
👉ząbek czosnku
👉pół łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
➡️Farsz pieczarkowy
👉łyżeczka oliwy z oliwek
👉200 g pieczarek
👉garść szpinaku
👉2 ząbki czosnku
👉Pół cebuli
👉łyżka masła
👉serek Philadelphia 180-200 g
👉pół łyżeczki czarnego pieprzu
👉pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
👉szczypta soli
Na dobry początek wyjmij ciasto francuskie z lodówki i pozwól mu się ocieplić przez jakieś 10-15 minut przed rozwinięciem. Po tym czasie rozwiń je pozostawiając na papierze. Przygotuj dwie okrągłe foremki – mniejszą i większą do wycinania kształtów.
Farsz pomidorowo-serowy
Pomidorki przekrój na pół i podsmażaj ok 5 minut na oliwie. Dodaj przeciśnięty czosnek i smaż jeszcze minutę. Następnie dopraw ziołami i dodaj ser. Całość wymieszaj aż ser się rozpuści.
Farsz pieczarkowy
Cebulę i czosnek poszadkuj i podsmaż na maśle. Następnie dodaj dosyć drobno pokrojone pieczarki oraz pieprz i smaż na dużym ogniu ok dwóch minut. Zmniejsz płomień i dodaj szpinak. Całość wymieszaj z serkiem Philadelphia. Dopraw solą i gałą muszkatołową.
Przygotowanymi wcześniej foremkami wytnij w cieście francuskim kółka. Mniejsze do farszu pomidorowego i większe do pieczarkowego. Kółek powinno być parzyście- jedno na dół i drugie na wierzch. Na połowę przygotowanych kółek wyłóż po łyżeczce farszu i przykryj drugim kółkiem tej samej wielkości. Dociskaj brzegi dookoła tak, żeby farsz pozostał wewnątrz kieszonki. Następnie dodatkowo dociśnij brzegi widelcem, aby nic na pewno się nie wydostało
Przełóż gotowe kieszonki razem z papierem na blachę do pieczenia i posmaruj ich wierzch rozbełtanym jakiem. Piecz w temperaturze ok 200″ ( 180″ termoobieg) ok 15 minut- aż się zezłocą.
Gotowe!
Ewcia to wygląda przepysznie. Jest banalnie proste i napewno zapisuje w ulubionych przepisach od Konewki. Super pomysł, mało wymagający. Nie żaden rocket science 😂😂😅
Dokładnie! i takie przepisy lubię najbardziej 😀