Pomysł na tą sałatkę wpadł mi do głowy znienacka, kiedy to odkryłam w lodówce hermetycznie zamknięty ser halloumi, który kupiłam w zasadzie do zupełnie innej potrawy. Długo się nie zastanawiając, bo goście właśnie się zjechali i krzyczą, że głodni, chwyciłam owy ser i zupełnie przypadkiem stworzyłam przepyszną sałatkę w pięć minut. Niby nic, ale dodatek tego właśnie sera sprawił, że cała miska sałatki zniknęła może w 15 minut 😉 Ja już zapisałam przepis w swoim notatniku pod pozycją „na imprezę”, bo jest błyskawiczna i błyskawicznie zaspokaja głodne brzuchy przybyłych gości.
GRECKA SAŁATKA HALLOUMI
Składniki
👉 1 sałata rzymska
👉pół opakowania miksu sałat z rukolą
👉opakowanie sera Halloumi
👉spora garść czarnych oliwek
👉opakowanie pomidorków śliwkowych
👉1 pomarańczowa papryka
👉Zioła prowansalskie
Dressing
👉15 ml oliwy z oliwek extra virgin
👉 łyżeczka miodu
👉 łyżka soku z cytryny
👉 łyżeczka soku z limonki
Sałatę lodową pokrój w grube pasy i wymieszaj z miksem sałat. Pomidorki i oliwki przekrój na pół, a paprykę pokrój w kostkę. Ser halloumi pokrój w półcentymetrowe plastry i podsmaż na złoto na odrobinie oliwy, przestudź. Sałaty wymieszaj z pomidorkami, oliwkami, papryką oraz pokrojonym na mniejsze kawałki serem. Całość polej dressingiem- dokładnie wymieszaj wszystkie składniki dressingu. Wymieszaj i posyp z wierzchu ziołami prowansalskimi. 5 minut pracy i gotowe 😀
Zrobiłam z pieczoną fetą z Twojego przepisu i rzeczywiście rewelacja. Znajomi zajadali się 😉 dzięki kochana za kolejny wspaniały przepis!
Bardzo się cieszę!!!
Przepyszne idealne na lato i nie tylko