Risotto z dorszem i bazyliowym pesto

Kuchnia włoska moja miłość! Prosta, pyszna i jedyne czego wymaga, żeby osiągnąć pełnię smaku to produkty najwyższej jakości. Generalnie moi Drodzy sprawa z gotowaniem wygląda tak, że żeby było smacznie nie ma mowy o produktach z najniższej półki. I wcale nie mam tu na myśli, że muszą być drogie. Absolutnie! Produkt dobrej jakości jest produktem mało lub wcale nie przetworzonym, z krótką listą składników, pozbawiony chorobotwórczych E, świeży, ze sprawdzonego źródła. Nie zawsze to co droższe jest lepsze. Wiele produktów opatrzonych np. etykietą marketu Tesco, czy Lidl ma znacznie lepszy skład i wartości odżywcze niż popularna marka na D 😉 Dlatego czytajcie etykiety! Ja do dzisiejszego risotto użyłam ryżu arborio marki Tesco- 1 kg 2 funty. Obok stało połowę mniejsze opakowanie Tilda za 3,50. Skład ten sam, ale za ładne opakowanie i markę się płaci. Ale wracając do przepisu. Uwielbiam wszystko co zielone <3 Zielony to mój absolutnie ulubiony kolor i przynajmniej mi, zielony kojarzy się ze zdrowiem. Także na dziś wybrałam przepis na zielone risotto ze szpinakiem, zielonym groszkiem i pesto bazyliowym. Pomysł zaczerpnęłam z www.kwestiasmaku.com, ale zastąpiłam jarmuż szpinakiem i dopasowałam porcję do makro, które nie pochłonęłoby całego dziennego zapotrzebowania kalorycznego 😉 Powstało danie kryjące w sobie 532 kcal, ale przede wszystkim burzę smaków! I co ważne jest to kolejna przepyszna propozycja dla peskaratian!

RISOTTO Z DORSZEM I BAZYLIOWYM PESTO
Makro na 1 porcję B: 36,2g W:45g T:19,3g ok 532 kcal
Składniki na dwie porcje:
👉 200 g filetów z białej ryby- u mnie dorsz
👉pieprz cytrynowy
👉10g masła
👉1 mała cebulka szalotka
👉80 g ryżu na risotto (arborio)
👉100ml szklanki białego wytrawnego wina
👉około 1,5 szklanki bulionu ( z jednej bulionetki)
👉150 g zielonego groszku – u mnie z puszki
👉100g pokrojonego szpinaku
Pesto bazyliowe
👉garść listókw bazylii
👉 ząbek czosnku
👉 10g sera cheddar
👉15 ml oliwy z oliwek extra virgin
👉sól i pieprz
👉 15g uprażonych orzeszków piniowych lub włoskich

Na dobry początek obsyp rybę pieprzem cytrynowym, zawiń w papier do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180′ ok 15 minut jeśli jest świeża lub ok 20 min.jeśli mrożona.

Na patelni na łyżeczce masła zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Wsyp ryż i mieszając smaż na średnim ogniu przez ok.2 minuty, co chwilę mieszając. Wlej wino i gotuj przez minutę, następnie wlej połowę gorącego bulionu i gotuj przez ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy cały bulion zostanie wchłonięty, dodaj kolejną porcję i znów powtórz gotowanie przez ok. 5 minut. Dodaj groszek i posiekany szpinak i gotuj jeszcze przez ok. 2 minuty. Gdyby risotto było za gęste, dodaj pozostały bulion lub gorąca wodę. Odstaw z ognia i dodaj drugą łyżeczkę masła, wymieszaj.W czasie gdy gotuje się risotto, przygotuj pesto .
Wszystkie składniki włóż do miseczki, lub kubka i dokładnie zblenduj.
Gotowe risotto przełóż na talerz. Rybę podziel na kawałki i połóż na wierzchu, a następnie posmaruj ją bazyliowym pesto. Gotowe!

 

7 Replies to “Risotto z dorszem i bazyliowym pesto

  1. Czesc Ewa,
    dzieki za przepis napewno jutro zrobie :)…rybki i ryz to cos dla mnie:)
    Dzis nie ma mowy wyjsc po produkty bo duchota,ale skoro „swit” wskakuje na rowerek na zakupy.
    Pozdrawiam slonecznie:)…….Dosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.