Czarny makaron! Jakaż była moja radość gdy natknęłam się na niego w Tkmaxx. Niby zwykły makaron, ale efekt jaki robi na talerzu jest warty wyższej ceny. Na czarno barwiony jest barwnikiem pozyskiwanym w kałamarnicy lub mątwy, ale ja w zasadzie nie o tym. Ten przepis to kolejna propozycja dla tych, którzy nie mają pomysłu na rybę. A rybę jak wiadomo można jeść ze wszystkim: makaronem, kaszami, ziemniakami. Ryba nie musi mieć panierki, ani nie musi być smażona. Nie potrzebuje też wyszukanych przypraw, ani długiego czasu gotowania. Ryba potrzebuje wyłącznie odrobiny wyobraźni i odwagi ze strony kucharza. Warto też pamiętać, że najpierw jemy oczami i to jak podamy danie może je albo zniszczyć w zarodku, albo zrobić efekt woooooow. Dobrze, weźmy się za ten przepis 😉 Domyślam się, że dodatek orzechów laskowych może być problematyczny, ale uwierzcie mi warto…pasują jak ulał. A limonka nadaje jednocześnie słodyczy i kwaskowatości, którą bardzo lubi ryba.
SPAGHETTI Z DORSZEM I SZPARAGAMI W SOSIE POMIDOROWYM
Makro na 1 porcje B:41g W:70g T:13g ok 561 kcal
składniki na 2 porcje
👉 200 g mrożonego dorsza
👉120g czarnego makaronu typu spaghetti, lub tradycyjnego
👉puszka 400ml krojonych pomidorów
👉2 ząbki czosnku
👉Pół czerwonej cebuli
👉20g suszonych pomidorów z oleju
👉garść bazylii
👉5 zielonych szparagów
👉10 orzechów laskowych w łupinie
👉sok z 1 limonki
👉łyżka oleju rzepakowego extra virgin
👉 łyżeczka miodu (5g)
👉 sól, pieprz, pieprz cytrynowy
Piekarnik rozgrzej do 200′ (180 z termoobiegiem). Rybę połóż na papierze do pieczenia i obsyp około łyżeczką pieprzu cytrynowego. Zawiń rybę w papier i nakłuj go w kilku miejscach nożem. Piecz ok 20 minut. W tym czasie ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu.
Do niewielkiego rondelka wlej łyżkę oleju i natychmiast dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie poszatkowaną cebulę. Podsmaż chwilkę i dodaj pokrojone suszone pomidory. Całość zalej pomidorami z puszki, dodaj sok z limonki, sól, pieprz i łyżeczkę miodu Odetnij główki szparagów, a łodygi pokrój w centymetrowe kawałki i dodaj do sosu pomidorowego. Zmniejsz płomień pod sosem i gotuj ok 10 minut- ma się trochę zredukować. W międzyczasie rozgrzej suchą patelnię i upraż na niej orzechy w łupinach tak, aby sczerniały. Uprażone przesyp na ściereczkę, zawiń i mocno pocierając staraj się zetrzeć jak najwięcej przypalonej skórki.
Ugotowany makaron przelej zimną wodą i wyłóż na talerz. Na środek wylej sos, ułóż upieczone kawałki ryby i posyp świeżą bazylią oraz posiekanymi orzechami. Wierzch zwieńcz surowymi główkami szparagów. Tadam!