Wyobraź sobie deser w których aż chcesz się zanurzyć…Taki puszysty, kremowy, słodki, chrupiący i jednocześnie soczysty. Wyobraź sobie rozbryzgujące się w twoich ustach borówki i rozpływający się po podniebieniu krem śmietanowy…Wyobraź sobie jak chrupiąca, słodka beza otacza twoje kubki smakowe i pozwala im wariować z rozkoszy! Tak…To jest ten właśnie deser. I dam Ci na niego przepis, bo taką rozkoszą trzeba się dzielić!
Celowo podaję podwójną porcję składników na bezę, bo uwierz mi lub nie, będziesz chciała go szybko powtórzyć, więc nie ma sensu piec jednej. Tym bardziej, że taką gotową bezę można przechowywać bardzo długo. To co? Skusisz się? Ja podałam ją swoim przyjaciołom na domówce i każdy jeden oblizywał talerz!
DESER BEZOWY
Składniki
Beza
👉6 białek jaj- ok 220 ml
👉Szczypta soli
👉250g drobnego cukru
👉Łyżeczka octu winnego lub ryżowego
👉 Łyżeczka mąki ziemniaczanej
Do deseru
👉400ml śmietanki kremówki lub ang.double cream
👉1/3 szklanki cukru pudru
👉Otarta skórka z 1 cytryny
👉Owoce: borówki, truskawki, jeżyny, maliny
👉Wiórki kokosowe
👉Starta czekolada
👉Świeża mięta- opcjonalnie
Beza: Piekarnik nagrzej do 180′. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie już mocno ubita po łyżce dodawaj cukier. Nie spiesz się, niech cukier za każdym razem dobrze się rozpuści. Ma powstać gęsta błyszcząca piana. Pod koniec ubijania, nadal miksując dodaj łyżeczkę octu,a po chwili mąkę. Dokładnie zmiksuj. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i za pomocą średniego talerzyka odrysuj na nim dwa okręgi ( po przekątnej). Wypełnij te okręgi ubitą pianą i wstaw bezę do piekarnika od razu zmniejszając temperaturę do 110 stopni. Susz bezę dwie godziny.
Krem: Śmietankę ubij razem z cukrem pudrem na gesty krem. Pod sam koniec ubijania dodaj skórkę cytrynową i wymieszaj do połączenia składników. Uważaj aby nie ubijać zbyt długo, bo śmietanę łatwo „przebić” na masło.
Ubitą śmietanę wyłóż na dno naczynia, w którym będziesz serwować deser. Upieczoną bezę porwij na mniejsze kawałki i powtykaj w ubitą śmietanę. Całość posyp świeżymi owocami, miętą i wiórkami kokosowymi lub czekoladą…Smacznego!
Ależ to będzie booooskie! Mmmrrrrr😍😍😍😉
Obiecuję, że właśnie tak będzie 😀
Moja rodzina uwielbia beze w każdej postaci i często robię … jeżeli mogę coś doradzić w sprawie śmietany to polecam RAMĘ tej śmietany nie da się przebić na masło…. NA NIEDZIELE DESEREK JAK TA LALA…. pozdrawiam😍
Dzięki za tipa 😀
Ale bomba ! Juz nie moge sie doczekac, zeby wyprobowac ! 😍
Rób jak najszybciej! Warto <3