Ale mnie wzięło na to risotto! Było już z dorszem i szpinakiem, a teraz czas na cytrynowe z łososiem…Mmmmmmmm nie umiem opisać jakie to było pyszne! Przepis sprawdziłam dla Was z www.kwestiasmaku.com, bo jeśli już szukać czegoś super to właśnie tam. I ja dla Was szukam, wypróbowuje i przekazuje dalej, bo wiem doskonale, że mało kto ma czas buszować po internecie i wyszukiwać.Robię więc to za Was, a jak nabiorę wprawy w robieniu risotto, to stworze swoje- Ewkowe 😀 Już mam nawet pomysł…Ale wracając do tego przepisu. Zacznijmy od tego, że ryba lubi cytrynę i to bardzo, a ja generalnie uwielbiam wszystko co cytrynowe poczynając od lodów przez ciasta po to właśnie risotto. Risotto jest bardzo kremowe, aromatyczne, mocno cytrynowe i ma w sobie ukrytą moc, bo zawiera również prozdrowotną kurkumę, która w połączeniu z ostrą papryką uwalnia swoje właściwości jeszcze silniej i skuteczniej. A aromat estragonu nadaje całości prawdziwego włoskiego charakteru. Łosoś natomiast swoim delikatnym smakiem wszystko wspaniale równoważy i przede wszystkim dostarcza białka i zdrowych tłuszczy. Pragnę też zaznaczyć, że kiedy testuję czyjeś przepisy zawsze dopasowuję je do swoich potrzeb i tak np. w tym znacznie zmniejszyłam ilość węglowodanów i tłuszczu. Porcja jest w sam raz i pięknie wpasowuje się w wymagania mojej diety. I chyba nie muszę zaznaczać, ze to kolejna propozycja dla pascatarian? 😀
RISOTTO CYTRYNOWE Z ŁOSOSIEM
makro na 1 porcje B:31g W: 53g T: 23,6g ok 537 kcal
Składniki na dwie porcje:
👉 400 ml bulionu warzywnego ( z 1 kostki)
👉 20 g masła
👉2 cebule szalotki
👉1 łyżeczka suszonego estragonu
👉110 g ryżu arborio na risotto
👉40 ml białego wina
👉skórka starta z 1 cytryny oraz 👉👉sok z połowy cytryny
👉szczypta startego parmezanu
👉świeżo zmielony pieprz (biały i czarny)
👉pół łyżeczki kurkumy
👉2 łyżki sosu rybnego- opcjonalnie
👉200g filetów z łososia- dwa po 100g
👉sok z połowy cytryny
👉 pół łyżeczki kurkumy
👉 pół łyżeczki ostrej papryki
Piekarnik nagrzej do 200′ ( 180′ z termoobiegiem). Filety z łososia( świeże/rozmrożone) ułóż na papierze do pieczenia i skrop sokiem z połowy cytryny, posyp kurkumą, papryką i świeżo mielonym pieprzem. Zawiń papier i ułóż paczuszkę na blaszce do pieczenia do góry nogami (zamknięciem do dołu). Zrób kilka nakłuć nożem i piecz rybę ok 15 minut. W międzyczasie zagotuj bulion razem z sosem rybnym i trzymaj na małym ogniu podczas gotowania risotta. Na średniej wielkości patelnię włóż masło i roztop. Dodaj pokrojoną cebulę i podsmaż ją co chwilę mieszając. Dodaj suchy ryż i smaż mieszając przez około 1 minutę. Następnie dodaj suszony estragon i kurkumę, a po chwili wino. Odparuj je przez ok minutę i stopniowo dodawaj gorący bulion co chwilę mieszając. Gotuj aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż, wówczas dodaj kolejną porcję bulionu i tak gotuj przez około 20 minut aż ryż będzie al dente. Do ugotowanego ryżu dodaj sok i skórkę z cytryny i szczyptę białego pieprzu. Odstaw całość pod przykryciem na 2 minuty. Następnie dodaj szczyptę startego parmezanu i wymieszaj. Gotowe risotto wyłóż do talerzy. Na wierzch połóż łososia i udekoruj plasterkami limonki, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i świeżą bazylią. Smacznego!
Zainspirowałam się tym przepisem i właśnie robie ale trochę po mojejmu- zioła prowansalskie plus zielony groszek i pieczony dorszcz w ziołach& cytrynie. Palce lizać!! Xx
Bardzo fajnie! Brzmi super:D
Przepyszne!!! Dla męża wersja z kurczakiem bo ryb nie lubi ale stwierdził, że zjadł by i z rybą! 😀
Super!!! Ogromnie się cieszę!!!