Śniadanie mistrzów! A takie proste, takie banalne, takie pyszne! Mało tego na kolacje, czy po treningu też się nada! Ba! Na imprezę, do lunch boxa, piknik…Przepis znalazłam na kwestiasmaku.com przy okazji komponowania menu na święta wielkanocne i sprawdził się rewelacyjnie. No nic, nie będę się rozpisywać, przejdźmy do przepisu 😉 Do jego wykonania potrzebna będzie forma na muffiny.

ZAPIEKANE JAJKA W TOSTACH:
Składniki na 6 porcji
👉Masło
👉6 kromek chleba tostowego
👉6 jajek
👉Bekon w plastrach
👉Ser ricotta lub ser feta
👉Świeże zioła: bazylia, pietruszka
👉Opcjonalnie w wersji wegetariańskiej zamiast bekonu suszone pomidory

Piekarnik nagrzej do 200′. Okrągłą foremką do wycinania dużych ciastek, lub plastikową miseczką wykrój po dużym kole z każdego tosta, tak aby pozbyć się skórki. Formę na muffiny natłuść np.pędzelkiem, a każdego tosta posmaruj z jednej strony masłem i tą posmarowaną stroną włóż je do wgłębień w formie. Do każdego tosta wbij po 1 jajku, posól, popieprz. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut. Po tym czasie na każde jajko wyłóż po łyżeczce ricotty lub sera feta i zapiekaj jeszcze 5-7 minut. W międzyczasie na patelni usmaż bekon- na średnim ogniu często przewracając, żeby wytopił się tłuszcz. Gotowe zapiekanki udekoruj boczkiem i świeżymi ziołami. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.