Z racji tego, że właśnie jestem w trakcie tworzenia tortu na swoje urodziny i otaczają mnie same słodkości postanowiłam i Wam podrzucić sprawdzony przepis na ciacho-tort, które jest niezwykle łatwe w przygotowaniu i zawsze budzi zachwyt. To ciacho jest bardzo wyjątkowe, po pierwsze z powodu koloru, który uzyskuje się  w bardzo naturalny sposób, a po drugie z powodu swojego wyglądu…Mech?! Tak! Mech- słodki, puszysty i bardzo owocowy dzięki dodatkowi leśnych borówek. Tort stworzyłam dla przyjaciela z okazji jego urodzin, a wybrałam właśnie ten przepis ponieważ nie zajmuje dużo czasu. Niestety tak się złożyło, że w tym czasie dopadł mnie okrutny wirus i kontuzja kolana, więc nie miałam siły na wielogodzinne stanie nad tortem. Ponadto ponieważ zarówno my mamy jak i nasi przyjaciele mamy dwoje dzieci, które zawsze towarzyszą nam podczas takich okazji jak urodziny, imieniny, święta to i tort zrobiłam z przymrużeniem oka 😉 Bo chociaż Paweł kończył 43 lata, to największą radochę z tortu miały nasze dzieciaki i to z myślą o nich powstał.
Co do samego przepisu, który absolutnie nie jest fit 😉 Osobiście preferuję użycie świeżego szpinaku, bo w przeciwieństwie do mrożonego nadaje ciastu naprawdę intensywny zielony kolor.
A sam przepis zaczerpnięty z mojego ulubionego bloga kwestiasmaku.com. Z moim kremem-cytrynowym, bo świetnie równoważy słodkość cista i nadaje mu orzeźwiającego smaku i aromatu , oraz odrobiną kremu czekoladowego- ale to opcjonalnie. Z tego co pamiętam na blogu kingaparuzel.pl znajdziecie wersję fit tego przepisu, którą baaaardzo polecam! Któregoś dnia chętnie go powtórzę <3 No dobrze, to przejdźmy do czynów 😉

TORT LEŚNY MECH
Składniki
👉 400 g świeżego szpinaku Baby
👉2/3 szklanki oleju
👉Szklanka cukru- najlepiej drobnego trzcinowego
👉3 jajka- wyjmij wcześniej z lodówki i włóż na 15 minut do bardzo ciepłej wody.
👉2 szklanki mąki pszennej
👉2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
👉250 g serka mascarpone z lodówki
👉300 ml śmietanki kremówki lub ang.double cream
👉4 łyżki cukru pudru
👉łyżeczka esencji waniliowej
👉 Otarta skórka z cytryny
👉 sok z połowy cytryny

Dekoracja
👉Owoce: maliny, borówki, pestki granatu
👉Grzybki to bezy na nóżkach z fit batoników owocowych
👉Świeże listki mięty

Piekarnik nagrzej do 180′ C. Świeży szpinak po umyciu włóż do garnka i mieszając podgrzewaj kilka minut aż zwiędnie. Następnie wyłóż na sitko,odciśnij, przełóż do wysokiego naczynia i dokładnie zblenduj. Ocieplone jajka (lepiej się ubijają) wbij do miski, dodaj cukier i ubij na jasną, puszystą masę. Następnie ciągle ubijając wlewaj cieniutkim strumieniem olej. Dodaj mus ze szpinaku i zmiksuj na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Oddzielnie przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Mieszankę przesyp do ubitych jajek i krótko zmiksuj na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Dno tortownicy o średnicy ok 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej gotowe ciasto. Piecz przez ok. 40 – 45 minut do suchego patyczka. Wyjmij i całkowicie ostudź.

Krem cytrynowy

Do misy miksera włóż ser mascarpone i śmietankę, dodaj cukier puder i ekstrakt z wanilii. Ubijaj przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta. Na koniec dodaj sok i skórkę z cytryny i krótko zmiksuj.

 

 

 

 

 

 

 

Złożenie tortu
Upieczone i wystudzone ciasto przekrój na 2 części. Dolną połóż na paterze posmaruj kremem czekoladowym lub dżemem truskawkowym i wyłóż cały krem cytrynowy. Z drugiej części ciasta wybierz łyżeczką zielony środek i dokładnie pokrusz na krem. Udekoruj owocami i listkami mięty oraz grzybkami. Schładzaj tort w lodówce przez minimum godzinę.

Ps. Gotowy tort przed włożeniem do lodówki zapakuj w ochronne pudełko żeby nie wyschło.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *