Ekstremalnie szybka w przygotowaniu, pożywna i idealna jako dodatek do grillowanych dań. Bo przecież trwa majówka, a jak majówka to grill musi być. Ja co prawda nie jem grillowanego mięsa, ale to nie problem, bo wegetariańskie dania z grilla są dużo ciekawsze niż tradycyjna karkówka. Sałatka Cezar co prawda w oryginale zawiera bekon, ale nie jest on niezbędny. Smaku tej potrawie nadaje sos. U mnie w wersji fit z jogurtu greckiego zamiast majonezu. Przepis zaczerpnęłam z www.kwestiasmaku.com i tradycyjnie 😉 zrobiłam po swojemu. Gorąco zachęcam do wypróbowania. Warto!

SAŁATKA CEZAR
Składniki
👉 Główka sałaty rzymskiej
👉Tarty parmezan lub grana padano
👉Dowolny chleb lub bagietka, ciabatta
👉Masło
👉3 plastry bekonu- opcjonalnie
👉 zioła prowansalskie
Sos
👉4 łyżki jogurtu greckiego lub majonezu
👉Ząbek czosnku
👉 Łyżeczka musztardy
👉 Łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
👉Łyżeczka sosu Worcestershire
👉Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Zacznij od sosu Cezar: do miseczki przeciśnij przez praskę czosnek, posól i utrzyj. Dodaj jogurt/ majonez, musztardę, sok z cytryny lub ocet winny i sos worcestershire. Wymieszaj, dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą. Następnie umyj, osusz i pokrój sałatę. Włóż na duży talerz lub do miski, dopraw solą (ostrożnie, bekon może być słony) i pieprzem, wymieszaj z sosem i połową tartego sera. Pieczywo pokrój na kromki i zgrilluj je w tosterze lub na grillu. Jeszcze gorące natrzyj ząbkiem czosnku, posmaruj masłem i obsyp ziołami prowansalskimi. Gotowe grzanki pokrój w kosteczkę i dodaj do sałaty. Bekon usmaż na patelni lub grillu, pokrój w paseczki i również dodaj do sałaty razem z pozostałym serem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *