Kolejna świetna propozycja na wegetariańskiego grilla. Pieczarki portobello w mojej diecie bardzo często zastępują tradycyjne bułki do burgerów, a w tym przypadku wykorzystałam je w postaci zapiekanki z grilla. Lekkie danie, które z powodzeniem zaspokoi głód i nie obciąży żołądka tak jak tradycyjne grillowane potrawy. Proste i szybkie w przygotowaniu zadowolą nawet mięsożerców. Bardzo lubię takie dania- nietypowe i zaskakujące. A możliwości kombinowania z farszem jest nieskończenie wiele.

PIECZARKI PORTOBELLO Z GRILLA
Składniki
👉4-5 pieczarek portobello
👉Czerwone lub zielone pesto
👉Ananas świeży lub z puszki
👉Ser feta
👉Suszone pomidory z oleju
👉2 łyżki posiekanych orzechów, np.migdałów
👉łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych lub długodojrzewający żółty ser (cheddar)

Orzechy podpraż na suchej patelni, przesyp do miseczki i wymieszaj z płatkami drożdżowymi lub serem. Pieczarki obierz z zewnętrznej skóry i wykrój nóżki. Wnętrze pieczarki posmaruj łyżeczką pesto, ułóż drobno pokrojonego ananasa, posyp serem feta i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Wierzch posyp mieszanką orzechową. Gotowe. Teraz wystarczy ułożyć na grillu i poczekać aż pieczarki zmiękną. Pychota!
Ps. W ramach kombinacji możesz pominąć orzechy i dodać świeże zioła, oliwki, pestki granatu itd.

2 Replies to “Wegetariańskie pieczarki z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.