Przepis na to brownie dostałam od mojej koleżanki podczas naszego spotkania przy kawie. Dominika, bo tak jej na imię ma smykałkę do wynajdowania fajnych, prostych i co ważne zdrowych przepisów. Oryginalny przepis różni się od mojej wersji, ale to dlatego, że ja swoją dopasowałam po pierwsze pod moje makro, a po drugie pod swoje smaki. Nie mniej jednak idea jest ta sama i składnik podstawowy też. A tym składnikiem są słodkie ziemniaki, czyli bataty. Próbowałam już wielu przepisów na brownie: z fasoli (bleeeeee), z buraka (może być), jaglane (lubię!), oczywiście tradycyjne ( miliard kalorii) i z batata, ale w innej wersji, równie pyszne. To jest bardzo fit i składa się wyłącznie ze zdrowych składników. Jest mokre, ale nie ciężkie, mocno czekoladowe, ale nie mdlące, dzięki daktylom słodkie- wystarczająco. A co najważniejsze jeden ok 100 gramowy kawałek ma naprawdę dobre makro i spokojnie nadaje się jako energetyczna przekąska przed treningiem lub po treningu w celu uzupełnienia węglowodanów. Przygotowanie zajmuje chwilkę- tyle co ugotowanie ziemniaków i czas pieczenia. Do dzieła!
FIT BROWNIE PROTEINOWE
Makro dla jednej 100g porcji B:7,2g/ W:28g / T :8,3g 212 kcal.
Z blaszki wychodzi 15 porcji.
Składniki:
👉 ok 670g obranych słodkich ziemniaków
👉250g daktyli
👉2 miarki odżywki białkowej o smaku czekoladowym, waniliowym lub ciasteczkowym- jeśli nie używasz odżywki daj 4 łyżki kakao, ale wówczas makro będzie zupełnie inne
👉200g ciemnej czekolady min.70% kakao
łyżka (10ml) oleju kokosowego
👉2 jajka
👉4 białka jaj (120 ml)
👉30 g orzechów włoskich
👉15 g chipsów kokosowych- u mnie od Targroch
Ziemniaki pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Ugotowane ziemniaki zblenduj razem z odcedzonymi daktylami, jajkami, białkami, odżywką lub kakao i czekoladą. Gotową masę wylej do prostokątnej foremki(20/30cm) wyłożonej papierem do pieczenia i udekoruj orzechami i płatkami Piecz 45 minut w 170′ (155 z termoobiegiem) Po upieczeniu zostaw do ostygnięcia. Pokrój na 15 równych części. Smacznego!
Ps. Spróbuj ciasta przed pieczeniem, jeśli uznasz, że jest za mało słodkie dodaj łyżeczkę stewii, lub kilka kropli smakowych np. My protein. Ewentualnie ksylitol, erytrol.
Mniam muszę zrobić, na Instastory zachęciłaś mnie tym argumentem że jest mega czekoladowy i mokry <3 Będzie pyszny !
Daj znać jak zrobisz <3
Pysznie się czyta 😋 robić trzeba 😀
Koniecznie!
Twojego talentu nie da sie opisać słowami- jesteś MISTRZ NAD MISTRZAMI😍😍😍a ciacho na bank niebawem zrobie i już wiem , że będzie obłędne👌🏻👌🏻👌🏻😘😘😘
Bardzo dziękuję!!! i smacznego już na zaś 🙂
Ciasto wyglada obłędnie i chciałabym zrobić, ale czy mogłabyś napisać ile gram odzywki białkowej? Czy jedna miarka to 30g?
Witaj, gramatura nie ma tu znaczenia. Istotne jest, żeby były to dwie porcje odżywki. Pozdrawiam
W ten weekend zrobię i będę się obżerać ! A co!
Dzięki xxx
Daj znać czy smakowało <3
Czy to kakao bardzo zmienia to makro? Czy podstawienie też orzechów i kokosu (alergia synka) też na nie mocno wplynie?
Z całą pewnością. Ale jeśli to ma być poprostu ciacho to nie ma co się przejmować makro😉
Wlansie robię . Już się nie mogę doczekać aż spróbuje pierwszego Kawałka 🙂
i jak?
Hit w domu i w pracy też! Uwielbiają.