Wielokrotnie już powtarzałam, że dania stworzone z przypadku smakują najlepiej. A ja uwielbiam eksperymentować i bardzo nie lubię marnować „resztek” i tak oto powstała świetna sałatka na grilla. Nie wiem jak Wy, ale ja czerpię największą radość z gotowania wtedy, gdy gotuje dla dużej ilości osób. I im większa jest różnorodność ich upodobań tym lepiej! Dlatego na ostatniego grilla, na którym gościliśmy sporą ekipę na stole poza mięchem pojawiły się sałatki : grecka z halloumi, Cezar i sałatka owocowo – szpinakowa właśnie. Ta ostatnia powstała bardzo spontanicznie, bo zostało mi sporo ananasa z pieczarek na grilla, oraz mocno dojrzałe morele. W lodówce znalazłam paczkę szpinaku, a w ogrodowej doniczce wyrosła świeża mięta…Tego samego dnia z rana wybrałam się z moją przyjaciółką na małe zakupy i w Tkmaxx kupiłam kremowany ocet balsamiczny o smaku cytrynowym, który pasował do tego dania idealnie. Oczywiście nie musicie takowego posiadać, żeby stworzyć tą sałatkę 😉 Słodycz owoców przełamałam słonym serem feta, a mięta i cytryna nadały całej potrawie niezwykłej świeżości. Wielkimi krokami zbliża się weekend- czas na przepis!
OWOCOWO- SZPINAKOWA SAŁATKA NA GRILLA
Składniki
👉 ok 150 gr młodego szpinaku
👉garść listków mięty
👉pestki z połowy granatu
👉2 grube plastry świeżego ananasa lub 3 plastry ananasa z puszki
👉ok 10 szt. moreli
👉75g sera feta
👉kremowany ocet balsamiczny lub dressing
➡️Dressing
👉sok z połowy cytryny
👉łyżka octu balsamicznego
👉 łyżka oliwy z oliwek
👉 pół łyżeczki płynnego miodu
Szpinak opłucz pod wodą i dobrze osusz. Miętę porwij na mniejsze kawałki, owoce pokój, fetę pokrusz. Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Przełóż całość na ładny talerz i polej dressingiem lub gotowym octem kremowanym. Udekoruj pestkami granatu i…zajadaj!
Właśnie w niedzielę wybieramy się na grilla! Jak zwykle chciałam przygotować jakaś sałatkę, a teraz już wiem jaką 😄