Makaron! Na sam dźwięk tego słowa pojawia się uśmiech na mojej twarzy 😀 Dania makaronowe mają to do siebie, że ich przygotowanie najczęściej zajmuje dosłownie tyle ile gotuje się sam makaron i chyba za to uwielbiam je najbardziej. No a poza tym podczas przygotowywania dania z makaronem ogranicza nas tylko i wyłącznie wyobraźnia, bo przecież może być na słono, słodko, ciepło, zimno, zapiekany i do tego w najróżniejszych kształtach i kolorach! U nas wczoraj gościł czarny makaron spaghetti z soczyście zieloną pastą…
To jest jedno z tych dań, które brzmi banalnie dopóty dopóki się go nie spróbuje. Makaron z pastą z awokado i szpinaku z prażonymi orzeszkami piniowymi,serem feta i słodkim pomidorkami…Zdrowe tłuszcze i witaminy z kremowego awokado i niepozornego w smaku szpinaku przełamane słodyczą pomidorków, których smak jeszcze bardziej podkreśla słona feta i na końcu efekt wow, czyli prażone, chrupiące pinie…A w tym wszystkim dwa składniki podbijające aromat dania do levelu hard…
SPAGHETTI Z KREMEM Z AWOKADO I SZPINAKU
Składniki na 1 porcję
B:17 W:65 T:18
👉65 g makaronu spaghetti- u mnie czarny z Tkmaxx👉Pół awokado -ok 50g
👉50g szpinaku
👉100g pomidorków
👉5g orzeszków pinii Targroch (bdb cena!)
👉20g sera feta
👉Łyżka soku z cytryny
👉Ząbek czosnku
👉Sól i pieprz
Makaron ugotuj al dente. W tym czasie umieść w misce szpinak, awokado, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz i wszystko zblenduj na gładki krem. Rozgrzej suchą patelnię i upraż na niej orzeszki- uważaj! Łatwo je przypalić. Ugotowany makaron odcedź( nie przelewaj zimną wodą) przełóż z powrotem do garnka i wymieszaj ze szpinakowym kremem oraz przekrojonymi pomidorkami. Przełóż na talerz, posyp fetą i orzeszkami…Smacznego❣