Makaron z łososiem w sosie cytrynowym z granatem

Uwielbiam makaron! Uwielbiam łososia! Uwielbiam nietypowe połączenia smaków!
Ahhhhh…Ten przepis jak to zwykle u mnie bywa powstał bardzo spontanicznie i na szybko. Wyciągnęłam z zamrażarki łososia i pomyślałam sobie z czym by tu go zjeść. Na co mam ochotę? Mam ochotę na mocne cytrusowe smaki! Orzeźwiające, letnie. Na kolory i różne tekstury…
No spójrzcie tylko na te zdjęcia! Lato na talerzu <3 Takie proste, szybkie dania to jest to czego matka w życiu potrzebuje. Żadnego tam obierania ziemniaków, tłuczenia kotletów, nie. Przygotowanie tego dania od początku do końca to jakieś 20-25 minut. Tyle ile potrzebuje łosoś, by go przyprawić, zawinąć w papier do pieczenia i idealnie upiec. Jako dodatek użyłam świeżego owocu granatu, a konkretnie pestek, oraz melasy z granatu, ale nie jest konieczna. Smak zachwyci was od samego początku, bo jest bardzo cytrynowy i soczysty, a w połączeniu ze słodyczą pękającego na języku granatu tworzy efekt niczym z reklamy coca coli- eksplozja tysiąca smaków w ustach. Zaintrygowani? To przejdźmy do przepisu.
MAKARON Z ŁOSOSIEM W SOSIE CYTRYNOWYM Z GRANATEM
Makro na 1 porcję B: 40g W:50g T:20g ok 543 kcal
Składniki na 1 porcję:
👉 100g fileta z łososia
👉50 g makaronu- u mnie farfalle
👉100g quark lub jogurt proteinowy/grecki
👉sok z połowy małej cytryny
👉pół łyżeczki kurkumy = szczypta do łososia
👉5g masła klarowanego
👉50g szpinaku świeżego
👉25g ziaren granatu
👉ząbek czosnku
👉pieprz cytrynowy, sól, pieprz

Piekarnik nagrzej do 200′ (180’termoobieg). Łososia ułóż na papierze do pieczenia, posyp pieprzem cytrynowym, kurkumą i skrop odrobiną soku z cytryny. Zawiń rybę w papier, nakłuj w kilku miejscach i piecz ok 15 minut. W tym czasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Na średniej patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty ząbek czosnku i szpinak, chwilę podsmaż. Następnie dodaj sok z cytryny, szczyptę pieprzu i soli. Odparuj. Zdejmij z ognia i wymieszaj całość z quarkiem oraz kurkumą. Sos gotowy.
Makaron przełóż na talerz, dodaj sos, pokrojoną na kawałki rybę i posyp całość ziarnami granatu. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.