Oh i Ah! Takie zachwyty słyszę gdy serwuję tą cukinię 😀 Jest przepyszna! Taka chrupiąca i bogata w smaki…świetna alternatywa dla nielubiących ziemniaków, czy w zastępstwie za tradycyjne frytki. Ja jestem fanką cukinii. Zawsze, ale to zawsze mam zapas w lodówce i jeśli nie robię sałatki z surowej cukinii, czy pieczonej wraz z innymi warzywami jako dodatek do ryby, to przygotowuję ją właśnie w panierce. Prosty i szybki sposób na zamienienie zwykłego obiadu w coś ekstra. Jeśli nie macie możliwości zakupu panko- panierki w stylu japońskim; nic straconego, bo spokojnie możecie zamienić ją na dobrze pokruszone płatki kukurydziane. To co? Nie ma co się rozpisywać, bierzemy się do pracy 🙂
PANIEROWANA CUKINIA
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB
👉 2 średniej wielkości cukinie
👉 panierka panko lub szklanka rozdrobnionych płatków kukurydzianych( wsyp je do szczelnego woreczka i rozdrobnij tłucząc młotkiem do mięsa)
👉 łyżeczka wędzonej papryki
👉 pół łyżeczki soli i pieprzu
👉 pół szklanki mąki pszennej lub ryżowej
👉 1 białko jajka
Rozgrzej piekarnik do 200′ C.
Cukinię dokładnie umyj i osusz, a następnie pokrój w grube frytki. Obsyp solą i pieprzem i odstaw na 10 minut. Po tym czasie obtocz frytki w mące, a następnie w rozbełtanym białku i panko wymieszanym z wędzoną papryką. Najwygodniej jest tą czynności robić tak : wsypujemy panko i paprykę do woreczka, a następnie po kolei dodajemy do środka po 1 frytku z cukinii i dokładnie obtaczamy w panierce.
Gotowe frytki ułóż na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok 15 minut aż się zezłocą.
Ja lubię zajadać je z sosem pomidorowym Loyd Grossman lub sosem czosnkowym domowej roboty
Sos czosnkowy:
👉 2 ząbki czosnku
👉 spora szczypta soli
👉 oregano lub bazylia
👉4 łyżki jogurtu greckiego
👉kilka kropli soku z cytryny