Orzechowa panierka do ryby oraz faszerowana pierś z kury

Do panierowanej cukinii w zestawie mięcho! Dla mnie tradycyjnie ryba, a dla męża faszerowana pierś z kury. Często dostaje od was pytania pt.” Ile wydajesz na zakupy? Bo wiesz gotujesz takie rzeczy, że tanio chyba nie jest”. Otóż moi Drodzy mylicie się. Smaczna kuchnia wcale nie musi być droga. A w szczególności, gdy wysilicie się troszeczkę i zainwestujecie w zioła w doniczce, bo to właśnie zioła robią magię w kuchni…U mnie zawsze stoi świeża bazylia, mięta i rozmaryn. Najczęstszym błędem młodych kucharzy jest doprawianie wszystkiego wyłącznie solą i pieprzem. Na szczęście wszystko przychodzi z czasem…W tym przepisie bardzo istotną rolę odgrywa świeża mięta, która po pierwsze fantastycznie współgra z rybą, a po drugie nadaje całej potrawie świeżości i aromatu.
Natomiast mięcho Karola kryje w sobie moje ukochane suszone pomidory, czerwone pesto i ser feta oraz oregano, które nadaje całej potrawie śródziemnomorskiego aromatu.  No to do roboty, bo aż zgłodniałam od samego opisu 😉

ORZECHOWA PANIERKA DO RYBY
SKŁADNIKI
👉 Garść orzechów włoskich
👉 2 małe ząbki czosnku
👉 8-10 listków mięty
👉sól i pieprz
👉 płaska łyżeczka tartego parmezanu

Orzechy podpraż na suchej patelni, a następnie rozgnieć w moździerzu z resztą składników. Przygotuj rybę- może być świeża lub mrożona. Ułóż ją na folii aluminiowej i obsyp pieprzem cytrynowym oraz skrop odrobiną soku z cytryny. Na wierzch ryby wyłóż grubą warstwę panierki, zawiń folię i piecz rybę w 200′ ( świeża ok 15 min, mrożona 20+). na 5 minut przed końcem pieczenia otwórz folię i piecz dalej aż panierka się zarumieni. Gotowe 😀

FASZEROWANA PIERŚ Z KURY
Składniki
👉 pierś z kury
👉2 suszone pomidory
👉ok 25g sera feta
👉sól i pieprz
👉 oregano
👉 czerwone pesto- opcjonalnie
👉 2 plastry bekonu

Oczyszczoną pierś z kury nacinamy wzdłuż boku tworząc kieszonkę. Środek smarujemy czerwonym pesto i faszerujemy serem feta oraz pokrojonymi suszonymi pomidorami. Wierzch mięsa obsypujemy pieprzem, solą i oregano i następnie owijamy ją dwoma plastrami bekonu. Układamy końcówkami bekonu do dołu na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20-30 minut w zależności od wielkości piersi z kury. Gotowe

One Reply to “Orzechowa panierka do ryby oraz faszerowana pierś z kury”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.