Spaghetti z cukinii z sosem pieczarkowym

Jak żyć ja się pytam? No jak utrzymać tyłek w ryzach jak człowiek tak kocha makaron?  Ha ha ha potrzeba matka wynalazku. Zrobiłam spaghetti z cukinii! Co to jest za warzywo! Można z niego zrobić obłędną sałatkę, frytki, ciasto, frittatę, chleb…wszystko! No a ja tym razem zrobiłam makaron. Bardzo fit! Bardzo! Bo mało tego, że cukinia sama w sobie kalorii ma tyle co kot napłakał to jeszcze sos powstał z naładowanej białkiem ricotty, jogurtu naturalnego bez tłuszczu i płatków drożdżowych zastępujących tłusty ser. Porcja wyszła przeogromna ;D Do tego danie ma dużo witamin, sporo białka, zdrowe tłuszcze z orzechów, pokaźną ilość błonnika i mało węgli…A jak smakuje! Do działa Kochani!! Robimy 😀

SPAGHETTI Z CUKINII Z SOSEM PIECZARKOWYM
Składniki na 1 porcję:
👉 Średniej wielkości zielona cukinia
👉sok z połowy cytryny
👉sól i pieprz
👉1 szalotka
👉4-5 pieczarek
👉Kopiasta łyżka ricotty
👉2 łyżki jogurtu natoralnego
👉1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
👉sól i pieprz
👉Płaska łyżka płatków drożdżowych lub tarty twardy ser, np. reserva, parmezan, cheddar
👉Łyżka orzechów włoskich

Cukinię dobrze umyj i osusz. Przy pomocy ręcznego lub mechanicznego spiralizatora zrób z niej spaghetti. Można również użyć ręcznej obieraczki do warzyw, ale będą to raczej paski niż spaghetti ;). Gotową cukinię skrop sokiem z cytryny i oprósz pieprzem oraz solą, odstaw na bok.
Pieczarki pokrój w paski lub kostkę i podsmaż na złoto na średniej wielkości patelni z rozgrzaną łyżeczką masła klarowanego. Dodaj poszatkowaną cebulkę i podsmażaj jeszcze chwilę. Następnie dodaj ricottę, jogurt, sól, pieprz,gałę muszkatołową i płatki drożdżowe lub ser. Całość dobrze wymieszaj i podgrzej, ale nie gotuj. Spaghetti z cukinii odcedź z nadmiaru soku, dodają ją na patelnię z sosem, wymieszaj i wyłóż na talerz. Wierzch posyp orzechami i świeżymi ziołami wedle uznania. Pycha!
Ps. Podczas krojenia pieczarek odłóż kilka plasterków i podsmaż je jako pierwsze. Zdejmij z patelni i na koniec użyj jako dekoracja.

3 Replies to “Spaghetti z cukinii z sosem pieczarkowym

  1. Hi Ewa,
    Twojego bloga polecila mi moja corka.Wlasnie jestem po jedzonku.
    Spaghetti istne niebo w gebie.Nawet syn ,ktory nie jest amatorem warzyw wciagnal porycjke z apetytem.Dzieki i pozdrawiam:)))
    ,,,Dorota,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.