Zapewne większość z Was jest posiadaczami konta na facebooku, prawda? Ja też, chociaż przyznam szczerze, że już dawno usunęłabym swoje konto gdyby nie dwie rzeczy. Pierwsza to grupa z pracy gdzie się ze sobą komunikujemy, a druga to filmiki z pomysłami na fajne dania 😉 I właśnie dawno, dawno temu obejrzałam filmik z przepisem na zapiekaną chałkę. Oczywiście już dawno zapomniałam „jak to było”, ale główna idea zapadła mi w pamięć doskonale. Problem w tym, że dostanie chałki u mnie w mieście graniczy z cudem, bo gdy tylko pojawią się w polskim sklepie zaraz wszystkie są wyprzedane. Dzisiaj jednak bardzo mi się poszczęściło! Pojechałam do polskiego sklepu po produkty do pieczenia tortu i wtem przy kasie ujrzałam ją…Piękną, dużą, złotobrązową chałkę. W takim momencie, przysięgam ostatnie pieniądze poświęciłabym na ten wypiek. Oczywiście mogłabym upiec ją sama, ale z moim wiecznym brakiem czasu ten plan muszę odłożyć na później, znacznie później.
Chałkę chyba zna każdy. Ja jako dziecko nie byłam jej wielką fanka, ale przyznaję, że gdy babcia robiła zupę mleczną to w moim talerzu zawsze pływała chałka zamiast lanych klusek. Bo chałkę można jeść na tak wiele sposobów, że powinna być okrzyknięta królową drożdżowych wypieków. Świetna zarówno na słodko jak i słono. Z dżemem i sadzonym jajkiem; pływająca w mlecznej zupie  lub zapiekana z owocami lub suszonymi pomidorami i rozmarynem…Ja mam dla Was dzisiaj swoją wersję pieczonej chałki. Robiłam ją po raz pierwszy dosłownie pół godziny temu i zapisuję przepis na świeżo, bo jak znam siebie jutro zapomnę co do niej dodałam.
Nie będę pisać jaka jest przepyszna…jak górna przypieczona warstwa cudownie chrupie w ustach, a dolna rozpływa się po podniebieniu niczym puch…Ach co tam, spróbujcie sami!! Warto!

ZAPIEKANA CHAŁKA Z TWAROGIEM I OWOCAMI
Składniki
👉 1 chałka
👉150 ml śmietany kremówki
👉150g ricotty
👉łyżka miodu
👉250g chudego twarogu
👉garść borówek
👉100g truskawek
👉1 banan
👉łyżka wiórek kokosowych
👉łyżka cukru kokosowego
👉2 łyżki masła
👉Lody do podania

Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj żaroodporne naczynie o średniej wielkości. W miseczce wymieszaj śmietanę, ricottę oraz miód i gotową mieszankę wylej na dno naczynia żaroodpornego. Chałkę i twaróg pokrój w plastry i układaj naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym. Truskawki i banana również pokrój w grube plastry i poupychaj pomiędzy chałką a twarogiem. Wierzch posyp borówkami, łyżką cukru kokosowego, wiórkami kokosowymi oraz poukładaj kawałki masła. Naczynie włóż do piekarnika i piecz 15 minut. Podawaj jeszcze gorące z gałką ulubionych lodów. Pycha!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.