Omlet Babci Nastki, czyli moje wspomnienie z czasów liceum kiedy za dobre wyniki w nauce Babcia przyrządzała mi najwspanialszy obiad na słodko jaki pamiętam. O przepisie przypomniałam sobie kiedy przeglądałam internet w poszukiwaniu dobrego przepisu na omlet proteinowy. Niestety wszystkie próby spełzły na niczym. Omlety albo były za płaskie, albo za suche- że aż stawały w gardle; albo bez smaku, albo wymagały dziwacznych składników. Wtedy właśnie przypomniałam sobie o omlecie Babci. Przepis oryginalny nie zawiera odżywki białkowej, której ja używam w celu uzupełnienia białka w diecie. Ale spokojnie. Podam obydwie wersje, bo niewiele się od siebie różnią. Dla każdego coś dobrego 😉 I gwarantuję, że już po pierwszym kęsie wpiszecie ten przepis na stałe do swojego menu. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, ale wymaga zachowania kilku zasad, dzięki którym efekt końcowy będzie spektakularny.
Omlet Babci Anastazji
Składniki:
Wersja oryginalna:
B: 16,6 g W: 13,4 g T: 17 g
2 jajka – żółtka i białka osobno
2 płaskie łyżki mąki
3 łyżki mleka
szczypta soli
5 g masła klarowanego
1/3łyżeczki proszku do pieczenia
Wersja Proteinowa
B: 35,8 g W:9 g T: 18 g
2 jajka – zółtka i białak osobno
1 płaska łyżka mąki
1 miarka(25-30g) odżywki białkowej z mleka krowiego o dowolnym smaku
3 łyżki mleka
szczypta soli
5 g masła klarowanego
Na średniej wielkości patelni rozgrzej masło. Zmniejsz ogień do minimum. W małej miseczce wymieszaj żółtka, mąkę, odżywkę i mleko. W osobnej misce ubij białka na sztywno ze szczypta soli. Delikatnie połącz zawartość obydwu misek. Powstałą masę wyłóż na patelnię- nie rozkładaj ciasta na całej powierzchni patelni. Dzięki temu będzie go łatwiej obrócić. Patelnię przykryj pokrywką i smaż omlet ok 4 minut z jednej strony. Po tym czasie powoli unieś pokrywkę i przy pomocy szerokiej szpatułki obróć omlet na drugą stronę. Smaż jeszcze przez minutę. Gotowe!
Ja najbardziej lubię go jeść z płynną czekoladą lub domową nutellą i owocami. Świetnie smakuje też z jogurtem, orzechami, dżemem…
Ps. Długie smażenie pod pokrywką sprawia, że białka jaj się ścinają i omlet nie opada, a obrócenie omletu nie sprawia większych trudności. Jeśli natomiast masz wątpliwości czy uda Ci się go obrócić przygotuj drugą, większą patelnię, przerzuć i smaż omlet na większej.
Z odżywką wyszedl mi troszeńke za suchy, więc próbuje oryginalną wersję! No nie mogę, do tego wszystkiego jeszcze kulinarne rady!!!!
Kasia w tym przepisie nie bardzo sprawdzają się odżywki wegetariańskie. Lepsza będzie zwykła i max 30gram. Najlepiej jakaś smakowa. A z dodatkiem owoców na wierzchu będzie idealnie. Pozdrawiam
Czekałam na przepis tego omleta😋 U nas niedzielne śniadania są na słodko Wiec omlet obowiązkowy😀Cieszę się ze powstał twój blog, będę czytać na bieżąco. Pozdrawiam 😚
Omlecik pyszny👌😋Dałam Mąkę kukurydzianą i wyszedł super 😀
U mnie omlet zagościł na stałe jest pyszny i łatwy do zrobienia 🙂
Omlecik przepyszny!!❤ wlasnie go jem! Tylko troszke opadl:( Pozdrawiammm😘
Za krótko się smażył po pierwszej stronie. Następnym razem zostaw dłużej i ogień naprawdę mini. Pozdrawiam
A jaką mąkę użyć?
Pszenną
Dziękuję 😊
:*
I have been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting
article like yours. It is pretty worth enough for me.
In my opinion, if all website owners and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before. https://motixtra.com/2017/03/07/keep-pushing-motivational-video/
Thank you very much! And btw…i love the video!
Śledze uważnie Twojego insta i stronę, ale baaardzo żadko się udzielam w komentarzach, praktycznie wogóle…
Ale musiałam to napisać:
Właśnie zrobiłam omlecik z odżywka i jest PYSZNY!!! Dodałam do niego malinki i wisienki.
Ps. Mi też troszkę opadł po zdjęciu z patelni ale następnym razem potrzymam go dłużej na pierwszej stronie.
Pozdrawian gorąco buziaki 😉😘
Super! Bardzo się cieszę, że wypróbowałaś 😀 Następnym razem wyjdzie jeszcze lepszy. Pozdrawiam
Piszę znad omleta 😀
Zastanawiałam się cóż za peany nad zwykłym omletem i przyznaję, że zasłużone te ochy o achy! Serio sztos. Puszysty, prosty i bardzo smaczny 🙂
Bardzo się cieszę 😀
Hej Ewciu. Właśnie wjechał na kolacje ” omlecior” 😁 myyyyy pycha niespodziewałam się aż tak hihi. Omlet z jogurtem naturalnym i dżemem malinowym – pycha. Troche opadł ale po przeczytaniu komentarzy wiem co robić😍 usciski i ucałowania dla córci w dniu urodzin🌻🌷🌹🥀🍀
Bardzo się cieszę i dziękuję!!
O masakra jaki ten omlet jest rewelacyjny! Zrobilam dzisiaj pierwszy raz na sniadanie z odzywką bialkową , no i mija prawie 5 godzina od posilku a ja ciagle nie glodna 😁 malo tego ze pyszny to jeszcze nie ciagnie mnie tak szybko do jedzenia 😉 kochana a czy moglabys podac kalorycznosc takiego omleta? Wiadomo bez dodatkow typu dzem itd bo to juz kazdy sobie 🙂
Plus-minus 344 kcal w zależności od odżywki. Bardzo się cieszę, ze Ci smakował 😀
Totalnie sie zakochalam w tym omlecie. Od 2 tyg jest codziennie zmieniam tylko owoce na wierzchu. Zakupilam odżywke bialkowa coby makro gralo i jem i jem. Niemoge sie doczekać sniadania. Rety obłęd nie omlet!
Czuję Twój ból ;P
Jak zobaczylam przepis na omlet odrazu skojarzyl mi sie z tym, z ksiąźki kucharskiej mojej mamy z bodajze 1960 roku, o którym zapomnialam! Dziękuje za przywrócenie mi go 😂😘
Pozdrawiam serdecznie
Tak to jest przepis na tradycyjny omlet biszkoptowy…Stare, ale jare prawda? Pozdrawiam
Hej;) az przetestuje;) probowalas moze z maka kokosowa?
Nawet nie próbuj…Jestem pewna, że opadnie. Mąka kokosowa jest za ciężka i zbyt chłonna. Wyjdzie suchy jak wiór.
Ten wpis powinien być szczególnie wyróżniony!!! Chciałam go znaleźć a przy okazji już 1,5 nie wychodzę ze stony i…czytam, czytam i nie mogę się oderwać!!!
Hahahaha Przepraszam Asieńko :*
Czy to musi być maslo klarowane koniecznie, czy można je czymś zastąpić?
Może być zwykłe lub olej. Pozdrawiam
Omlet super, pyszny ale opadł mi strasznie po wyłorzeniu na tależ, istny kapeć. Przez to wogole się nim nie najadłam. Pomocy, co robię źle?
Po pierwsze mocno ubij białka z solą. Po drugie długi smaż pierwsza stronę pop pokrywką. Przewróc dopiero gdy będzie sztywny i wtedy już bez pokrywki minute, dwie na dosmazenie
Omlet sie udał! 😃Dzieci szczęśliwe to i matka tez 😃 moja dwulatka mowi, ze to pizza wiec mamy nowe danie – pizzo-omlet! 🤣 dziekuje za przepis i pozdrawiam z Borneo! 🌴
woooohooooo 😀 Bardzo się cieszę!!!
Witam , mam zamiar zrobić omlet jutro na śniadanie . Czy mogę to już dzisiaj przygotować ? Czy do smażenia nada się olej kokosowy ? Pozdrawiam Magda
Madzia omlet musi być zrobiony na świeżo. Pamiętaj żeby smażyć na minimalnym ogniu i że mąki mają być dwie PŁASKIE łyżki. Olej koko jest jak najbardziej ok. Pozdrawiam
Raz zrobilam omlet dzien wczesniej no i opadl troche ale w smaku byl taki sam.
Omlet pycha! Tylko mi za każdym razem odpada! Daję płaskie łyżki mąki i mini ogień ale to nic noe daje ;/ Trzymam dłużej na pierwszej stronie – dziś aż go przypaliłam. Tylko podniosę powoli przykrywkę on z automatu opada ;(
Madzia spróbuj krócej, ale dodaj odrobinę proszku do pieczenia. tak 1/3 łyżeczki
Ten omlet jest BOSKI!!!!😍😍
AAAaaaaaaaa bardzo się cieszę!
Mnie ten omlet trzyma 4h bez uczucia glodu. Jem prawie codziennie na sniadanie. Robie z jajek kaczych i moze dlatego nie jest super puchaty.
Tak, ten omlet świetnie zaspokaja głód. Spróbuj dodać odrobinę proszku do pieczenia to nie opadnie. Pozdrawiam
na jakiej patelni smażysz? 20cm?
Rozmiar patelni nie ma większego znaczenia. Ważne żebyś miała pasującą pokrywkę.
bardzo dziękuję za odpowiedź! Zdrówka! 😀
Przepyszny❤️ jutro na sniadanie zniw u mnie zagosci 😁
Ten omlet podbija serca wszystkich 😀 Babcia Nastka stworzyła cudo <3
Przepyszny!!! 🥰🥰🥰
Omlet jest naprawde swietny i pewnie wpadnie czesciej 🤗