Z racji poniedziałku, który przynajmniej u mnie ostatnimi czasy wypada dosyć słabo w klasyfikacji udanych dni tygodnia, na osłodę serwuję przepis na truskawki w czekoladzie <3
Po raz pierwszy miałam przyjemność robić je w pracy, chociaż już od dawna znajdowały się na mojej liście smakołyków do zrobienia…Tylko, że mi wiecznie czasu brak! Ale skoro szef poprosił o zrobienie takich do cateringu, wykorzystałam okazję. A potem powtórzyłam je w domu z okazji urodzin mojej córki i już po pięciu minutach po truskawkach nie było śladu!
Przepis jest banalnie prosty i jedyne co Was ogranicza, to wyobraźnia…Warto też zaznaczyć, że takie truskawki to zdecydowanie fit przekąska. Pod warunkiem, że użyjemy dobrej jakości czekolady, a jako dodatki posłużą nam nie cukrowe ozdoby, a np.orzechy czy wiórki kokosowe. Truskawki same w sobie to bogactwo witamin i wartości odżywczych. Obniżają poziom złego cholesterolu, są niskokaloryczne, utrudniają wchłanianie tłuszczu i regulują pracę jelit…A niewielki dodatek dobrej czekolady będzie zbawienny, kiedy dopadnie nas gorszy dzień, bo jej smak i zapach pobudza wydzielanie serotoniny- hormonu szczęścia. A poza tym spójrzcie jak to pięknie wygląda! To co? Robimy?
TRUSKAWKI W CZEKOLADZIE
Składniki:
👉 Duże opakowanie truskawek lub ananas/ winogrona/ gruszki itd.
👉1/3 tabliczki białej czekolady- nie jest najzdrowsza, ale pozwólmy sobie dla samego efektu 😉
👉1/3 tabliczki gorzkiej czekolady – min. 65% kakao
➡️Dodatki
👉posiekane orzechy, wiórki kokosowe, kakao, liofilizowane sproszkowane owoce, proszek maca, masło orzechowe w proszku i wszystko to co jest granulowane/sproszkowane i lekkie.
➡️wykałaczki
➡️Kostka styropianu lub kratka do studzenia ciasta
Truskawki umieść na 10 minut w zamrażalniku. Czekoladę połam na kawałeczki i wrzuć do osobnych miseczek. Najlepiej nadają się do tego wąskie kubeczki lub kokilki. Następnie nastaw mikrofalę na 80% mocy i podgrzewaj czekoladę ok 1 minuty. Po tym czasie dobrze ją wymieszaj i w razie gdyby nadal się nie rozpuściła, podgrzej jeszcze kilka sekund lub rozpuść każdą osobno w kąpieli wodnej i przelej do wąskich kubeczków.
Truskawki nadziej na wykałaczki i każdą po kolei zanurz w czekoladzie, wyjmij i poczekaj aż z niej odcieknie.
Teraz w zależności jaki efekt chcesz osiągnąć, możesz:
Sprawnym ruchem ręki odwróć ją do góry nogami i wbij koniec wykałaczki w styropian, zostawić do zastygnięcia, a następnie obracając truskawkę w poziomie w lewej ręce polewać ją strumieniem czekolady z łyżeczki w prawej ręce 😉
Delikatnie zanurzyć truskawkę w jednym z dodatków, ale nie wciskając ją od góry, a delikatnie przykładając bokiem, tak żeby dodatek się przykleił.
Gotowe truskawki włóż na kilkanaście minut do lodówki lub zajadaj odrazu. Jeśli przygotujesz je dużo wcześniej, koniecznie wyjmij je z lodówki na 15 minut przed podaniem. Unikniesz wtedy odpadającej twardej czekolady.
Proste, efektowne i pyszne!!
Mniami jak to wyglada 🙂 szkoda ze truskawki jeszcze poki co twarde i bezsmakowe. Poczekam na sezon truskawkowy i wtedy zrobie 😉
U nas na szczęscie można dostać całkiem spoko…i tak sobie myślę, ze takich polskich bym w czekoladę nie pakowała bo są na to zbyt dobre 🙂