Jak już wielokrotnie wspominałam nie jestem fanką tuńczyka. Nie mniej jednak gdy natrafiam na nowy przepis z jego użyciem, po przeanalizowaniu składników i dopasowaniu ich do możliwości mojej kuchni, daję mu szansę…Z różnym skutkiem ;P Na ten przepis jeśli dobrze pamiętam trafiłam na moim ulubionym blogu kulinarnym Kwestia smaku i od razu bardzo przypadł mi do gustu. Moja wersja jest znacznie prostsza od oryginału, bo stawiam w kuchni na szybkość i prostotę, bo jestem zabieganą mamą! A propos dzieci- moje to danie UWIELBIAJĄ! I jest to drugie danie z tuńczyka, które naprawdę lubię. Przepis podaję z gramaturą i dokładnym makro.
MAKARON Z TUŃCZYKIEM I OLIWKAMI
B: 35,1gW: 55gT: 22,5
Składniki :
👉70g makaronu – u mnie 50/50 Napolina
👉Puszka tuńczyka w zalewie
👉75 g pomidorków – najlepiej truskawkowe, zwane też śliwkowymi, ponieważ są słodkie
👉100g sosu Loyds Grossman( może być każdy pomidorowy z bazylią) lub dodatkowe 100 g pomidorków
👉2 ząbki czosnku
👉 2 łyżki soku z cytryny
👉 50g czarnych oliwek
👉 Sól i pieprz
👉 10g masła klarowanego
Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. W rondelku rozpuść masło i dodaj przeciśnięty czosnek. Podsmaż, dodaj przekrojoną na pół pomidorki i sok z cytryny. Podsmażaj ok dwóch minut. Dodaj oliwki, tuńczyka i sos. Wymieszaj. Dopraw pieprzem i solą. Połącz z makaronem i podaj z dużą ilością świeżej bazylii… Pycha! A roboty na 15 minut
I właśnie takie proste dania lubię najbardziej!
I gites i zrobię jutro na obiad bo widzę że będzie szybko.😁
Robiłam właśnie z zielonymi oliwkami i rukolą zamiast bazylii, również wyszło super 🙂 uwielbiam Twoje przepisy 🙂
Bardzo dziękuję i bardzo się cieszę 😀