Często kupujecie „Fit batony”? Ja bardzo takie lubię, problem w tym, ze większość ani trochę nie jest fit. Mało tego ich skład jest długi i kompletnie niezrozumiały dla przeciętnego człowieka. No i bądźmy szczerzy- słodzone są zazwyczaj cukrem…
Oczywiście na rynku pojawia się coraz więcej naprawdę fajnych rzeczy tego typu, np. batony Ewy Chodakowskiej, czy Ani Lewandowskiej, albo chociażby Dobra Kaloria. Problem w tym, że ich ceny przyprawiają o zawrót głowy. Dlatego ja, trochę w akcie buntu na te wygórowane warunki współpracy ;P staram się wyszukać dla Was perełki, które możecie zrobić sami, w domu! Bez użycia specjalistycznego sprzętu i wydawania ogromnych sum pieniędzy na codzienny przysmak. Dzisiaj serwuję Wam wielokrotnie wypróbowany przeze mnie przepis z książki „Fit Słodkości” Kingi Paruzel na proteinowe batony domowej roboty. Jest to jeden z niewielu przepisów gdzie mąka owsiana pasuje idealnie. Już kiedyś wspominałam, że nie lubię jej w wypiekach i jako zamiennik, ale tu daje radę ;)Odrobinę go zmieniłam, żeby nie podbijać kaloryczności. Obliczyłam makro i wiecie co? This is good stuff! <3 Ostrzegam jednak i informuję, że taki baton, choć zrobiony jest ze zdrowych produktów, nie może być spożywany bez umiaru. Jeden dziennie, najlepiej przed lub po treningu będzie w sam raz.

BATONY PROTEINOWE
B:11g W:24g T:8,75g I 225 kcal sztuka
Składniki na 12 sztuk:
👉200 g( 1,5 szkl.) mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych- ja preferuję płatki, bo nawet po zmieleniu mają grubszą strukturę
👉70g (pół szkl.) odżywki białkowej czekoladowej lub waniliowej/ciasteczkowej / o smaku lodów
👉20 g (pół szkl). poppingu z amarantusa Targroch
👉szczypta soli himalajskiej Targroch
👉170 g (1/3 szkl.)100% masła orzechowego
👉170g miodu (niecałe pół szkl.)
👉łyżeczka ekstraktu z wanilii
👉Woda
👉2 kostki gorzkiej czekolady

Zmielone płatki owsiane, odżywkę, amarantus i sól wymieszaj razem. Następnie dodaj masło orzechowe, miód i ekstrakt. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Masa będzie dosyć sucha wiec następnym etapem jest dodanie ok 3 łyżek wody i ponowne dokładne wymieszanie składników. Polecam ugnieść „ciasto” dłonią w rękawiczce. Przygotuj formę o wymiarach 22/22 cm- jeśli nie masz takiej, nada się każda inna, ponieważ ciasto ma stałą konsystencję. Wyłóż ciasto do formy, wyrównaj i mocno dociśnij. Wstaw do lodówki na 15 minut. W tym czasie rozpuść czekoladę, np. w mikrofali. Wyjmij ciasto z lodówki i ponacinaj na 12 batonów. Polej czekoladą i z powrotem wstaw do lodówki do zastygnięcia. Gotowe batony przechowuj w lodówce do dwóch tygodni.

Ps. Podświetlenie tytułu na czerwono przekieruje Was do księgarni, gdzie możecie nabyć tą książkę w świetnej cenie.

2 Replies to “Batony proteinowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.