Zakochałam się! Jak coś tak prostego może być tak pyszne!? I odżywcze!? I mieć tak idealne makro!? Frittata, czyli zapiekanka z jajek to danie pochodzące z Włoch – to wiele tłumaczy<3
Bo ja jestem absolutną fanką kuchni włoskiej! Makarony, pizza, risotto, włoskie lody, Limoncello…Ah! Moje smaki :)) A przepis na tą frittatę znalazłam w książce ” Bikini Body. 28 dni…” Kayla Itsines. Oczywiście jak to zwykle ze mną bywa dodałam co nieco od siebie i stworzyłam makro idealne. A smak tego dania, choć brzmi banalnie, jest obłędny! Dobrze doprawiona frittata zaspokoi podniebienie każdego. A co ważne pasuje zarówno na śniadanie, obiad jak i kolacje. Danie super uniwersalne i super pyszne. To co? Spróbujecie?
FRITTATA Z CUKINIĄ I RYŻEM
Makro na 1 porcję: B: 23,1g W:28g T:23,5g ok 416 kcal
Składniki na dwie porcje:
👉4 jajka
👉5 łyżek wody
👉60g brązowego lub czerwonego ryżu
👉100g pomidorków śliwkowych lub 1 średni pomidor bez skóry
👉łyżka oliwy z oliwek
👉olej w sprayu lub dodatkowa odrobina oliwy
👉 250g startej na dużych oczkach zielonej cukinii
👉60g sera feta
👉 garść posiekanej natki pietruszki
👉pół łyżeczki soli
👉pieprz
👉płaska łyżeczka wędzonej papryki
Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Piekarnik nagrzej do 180′. W międzyczasie na średniej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej startą cukinię oraz pomidorki. Ugotowany ryż przelej zimną wodą i dobrze odcedź. Podsmażone warzywa wymieszaj z ryżem, serem feta, pietruszką, połową porcji soli i pieprzem. Żaroodporną formę o średnicy ok 24 cm posmaruj odrobiną tłuszczu i wyłóż luźno na jej dno zawartość patelni. W osobnej misce wymieszaj jajka, wodę, sól, pieprz i wędzoną paprykę. Delikatnie przelej jajka na warzywa z ryżem, tak żeby równomiernie je przykryć. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz ok 20 minut, aż frittata nabierze ładnego złotego koloru. Gotowe! Smacznego <3