Szybko, szybko jadą goście! Rozglądam się dookoła w poszukiwaniu inspiracji. Widzę jabłka, morele, truskawki…Zrobię ciacho! Od dłuższego czasu chodziła za mną szarlotka, ale skoro ja też będę ją jeść musi być chociaż trochę fit 😉 Przepis znalazłam na kwestiasmaku.com i jak zwykle pokombinowałam po swojemu, bo tak lubię. A poza tym takie kombinowanie przynosi same korzyści- jest twórcze i można wykorzystać to co się akurat pod ręką w kuchni ma. Także do dzieła! Owocowa szarlotka wyszła naprawdę świetnie i będzie u mnie stałym punktem podczas przyjmowania gości. A dzieciaki były nią zachwycone, szczególnie gdy podałam ją podgrzaną z kulką lodów…Mniam!!!
FIT CIACHO- OWOCOWA SZARLOTKA
Składniki
👉 100 g mąki orkiszowej lub owsianej
👉75g mąki z chufas, lub mielone orzechy włoskie
👉75 g zmielonych migdałów
👉50 g mąki ryżowej
👉1 łyżeczka proszku do pieczenia
👉3 łyżki ksylitolu lub 4 łyżki cukru trzcinowego
👉75 g oleju kokosowego lub masła
👉2 łyżki wiórków kokosowych
👉płatki migdałów Targroch
👉ok 50g orzechów włoskich
👉1,5 kg obranych i pokrojonych jabłek
👉łyżka cukru kokosowego
👉150 g moreli
👉100g truskawek
Do miski wsyp mąki, mielone migdały, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj ksylitol oraz drobno posiekane zimne masło lub olej kokosowy. Rozcieraj palcami wszystkie składniki aż powstanie drobna kruszonka, następnie zlep wszystko w kulę i schowaj do lodówki na czas przygotowania jabłek. Jeśli masa jest zbyt sucha dodaj dwie łyżki zimnej wody.
jabłka pokrój na kawałeczki i włóż do dużego garnka. Smaż tak długo aż jabłka zmiękną i częściowo się rozpadną. Dopraw cynamonem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Połową ciasta wylep spód formy o średnicy 24 cm, na wierzch wyłóż jabłka, świeże morele pokrojone w ćwiartki i plasterki truskawek. Owoce posyp łyżką cukru kokosowego. Do drugiej części ciasta dodaj wiórki kokosowe. Rozdrobnij je na małe kawałki i rozsyp na owocach. Piec przez 30-35 minut. Na ok 10 minut przed końcem pieczenia wierzch ciasta posyp płatkami migdałów i połówkami orzechów włoskich.
Smacznego!
Wyjątkowe!!!
<3 <3 <3
Jadłabym, wygląda bajecznie! *__* Ostatnio robiłam ciasto z mąką ryżową i wyszło super, więc może i to spróbuję 🙂
Spróbuj! i daj znać czy smakowało <3
Wyprobowane i To ciacho jest naprawdę pyszne! Najlepsza kruszonka ever! Brawo!
Bardzo, bardzo się cieszę!!!
Wygląda pysznie, bardzo fajny przepis, muszę zrobić, bo teraz ogromnego smaka mam 😀