No takie przepisy to ja lubię najbardziej! Przepisy na dodatki, które można wykorzystać na wiele sposobów. Takie, które można zrobić w większej ilości i długo przechowywać, czy zamrozić. I właśnie taki ten przepis. Bo masło kurkowe moi Drodzy może posłużyć jako smarowidło do tostów, można na nim usmażyć pyszną jajecznicę, czy wcześniej ugotowane ziemniaczki. Można również upiec z nim rybę lub inne mięso. Tak wiele zastosowań dla tak prostego dodatku. Nie ma co się rozpisywać, trzeba robić. Szczególnie jeśli lubicie grzyby i leśne aromaty w kuchni…Ja uwielbiam! A przepis znalazłam w moim ulubionym miesięczniku „Moje gotowanie”. Dowiedziałam się również, że kurki są bogate w witaminę B1, beta karoten oraz witaminę B12 odpowiedzialną za prawidłową pracę mózgu i układu nerwowego.
MASŁO KURKOWO- ZIOŁOWE
Składniki
👉 200g masła
👉pół szklanki kurek, drobno pokrojonych
👉2 ząbki czosnku
👉2-3 łyżki drobno posiekanych ziół: koperku, pietruszki, mięty
👉sól, pieprz, sok z cytryny
Na patelni rozgrzej dwie łyzki masła i podsmaż na nim kurki aż odparuje cały płyn z patelni. Wyłącz ogień, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia. Następnie dodaj resztę miękkiego masła i rozetrzyj je łyżką do połączenia składników. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowe masełko przełóż do mniejszych pojemników i zamroź. Używaj kiedy tylko najdzie Cię ochota. Smacznego!
MmM bardzo apetyczne! Już nie mogę się doczekać jak sama będę mogła iść do lasu i nazbierać kurek.