Orientalny sos śliwkowy…Kiedy ta nazwa padła w moim domu, mój małżonek ze zdziwieniem spytał: „ale do czego to? O powidłach ze śliwek słyszał, ale sos to już jest poza zasięgiem jego wyobraźni. Także korzystając z przepisu z wrześniowego magazynu „Moje gotowanie” podjęłam się próby stworzenia tego wynalazku jako, że przywiozłam z wakacji w Polsce sporo śliwek węgierek. Efekt przeszedł moje oczekiwania ! Ten sos jest po prostu przepyszny! Idealny do pieczonych mięs, do kanapki sub, serów i do frytek…Do frytek chyba lubię najbardziej 😉 W smaku słodko- pikantny, prawdziwie orientalny. A co chyba najfajniejsze nadaje się do pasteryzowania, więc zrobiłam większe zapasy na zimę. Bardzo gorąco polecam ten przepis.

ORIENTALNY SOS ŚLIWKOWY
Składniki:
👉 2 kg dojrzałych śliwek węgierek
👉2 czerwone cebule
👉4 ząbki czosnku
👉1 czerwona papryka
👉1 papryczka chilli
👉1 litr octu ryżowego ( u mnie pół na pół z jabłkowym)
👉 szklanka sosu sojowego
👉ok 100 g cukru
👉sól, pieprz
👉mielony imbir, mielona papryka, 👉mielony cynamon

Śliwki, posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę i posiekane chilli włóż do rondla i zalej octem. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż wszystkie składniki się rozpadną. Następnie po lekkim przestudzeniu wszystko dokładnie zblenduj. Dodaj sos sojowy, cukier i po pół łyżeczki przypraw. Ponownie postaw na małym ogniu i duś już bez przykrycia, aby sos zgęstniał. Kiedy osiągniesz pożądaną konsystencję nadejdzie czas na próbę smaku. Jeśli sos wyda ci się zbyt octowy dodaj trochę wody, a następnie porcję cukru (powiedzmy łyżkę) oraz w razie konieczności więcej przypraw tak, aby osiągnąć idealny dla siebie smak. Gotowy sos przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj 20 minut.

Jeśli jeszcze nie znasz tego sposobu spróbuj pasteryzacji w…zmywarce. Należy nastawić cykl zmywania na 75 stopni Celsjusza, słoiki ustawić do góry dnem. Kiedy cykl się zakończy uchyl drzwiczki zmywarki i poczekaj aż całkowicie ostygną.

One Reply to “Orientalny sos śliwkowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.